Povinné očkování, už se to u Vojtěcha píše. Kdo všechno do něj spadne?

29.11.2021 15:48

Povinné očkování se stále hlasitěji dostává do odborné diskuse i v České republice. V pondělí by o něm měla jednat vláda. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) by se mělo týkat některých specifických skupin obyvatel.

Povinné očkování, už se to u Vojtěcha píše. Kdo všechno do něj spadne?
Foto: Tomáš A. Nový
Popisek: Očkování na hlavním nádraží v Praze, srpen 2021

Vláda o informačním materiálu nebude hlasovat, je jen informačního charakteru, ale materiál nakonec vyjde jako vyhláška Ministerstva zdravotnictví, uvedla reportérka ČT24.

Na základě této vyhlášky Ministerstva zdravotnictví by povinně měli být očkováni všichni lidé nad 60 let, dále pracovníci ve zdravotnictví a sociálních službách, policisté, vojáci a hasiči. Andrej Babiš, premiér v demisi ČT, v pondělí potvrdil, že povinné očkování se bude vztahovat i na členy vězeňské služby a zpravodajské služby.

Také prý počítá s tím, že všechny tyto rizikové skupiny, na kterých je závislý stát, budou povinně plně očkovány do začátku února. Materiál by ještě dnes měla projednat Rada vlády pro zdravotní rizika, poté by měl jít na Legislativní radu vlády a ve zkráceném připomínkovém řízení by měl být dokončen. Ve Sbírce zákonů by tak měl vyjít nejpozději do desátého prosince. Povinné očkování by se pak podle premiéra nemělo týkat učitelů, u kterých se v minulosti o povinném očkování uvažovalo. Nový potenciální ministr zdravotnictví nadcházející vlády Vlastimil Válek (TOP 09) mluvil o tom, že není příznivcem povinného očkování, byť by bylo jen pro některé kategorie lidí.  

Povinné očkování stále zavádí čím dál více států pro vybrané kategorie občanů, tedy například v Itálii či Rakousku. Pondělní vláda projednává také obnovení části programu Antivirus, který má zmírnit ztráty firem při omezení výroby.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: sla

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…