Povinně očkovat na covid? Šéf ČEZ je pro, právník vidí úskalí

25.10.2021 20:34

Silné reakce vzbuzuje návrh ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD), aby do práce mohli jen lidé, kteří se prokážou testem, očkováním či proděláním covidu-19. „Návrh pana Hamáčka není přijatelný z pozice zákoníku práce,“ odmítá návrh kromě opozice i samotný premiér Andrej Babiš (ANO). Kromě koaličních partnerů se v přístupu k neočkovaným neshodnou ani mnozí experti. Někteří by byli ještě razantnější.

Povinně očkovat na covid? Šéf ČEZ je pro, právník vidí úskalí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Generální ředitel a předseda představenstva ČEZ Daniel Beneš

Anketa

Vydrží Fialova vláda až do řádných sněmovních voleb?

hlasovalo: 16140 lidí
Hamáček v pondělí po jednání ústředního krizového štábu prohlásil, že pokud se bude epidemiologická situace zhoršovat, zvažuje i možnost, že by byli neočkovaní lidé znevýhodněni i na pracovištích.

Končící ministr vnitra nastínil, že jednou z cest by mohlo být povinné očkování pro všechny pracující občany.

Pokud by člověk nebyl očkován nebo neprodělal onemocnění, musel by mít test. Oproti dřívějšku by však neočkovaní museli až na výjimky za pravidelné testování platit nemalé finanční obnosy, jelikož prostřednictvím placených testů má vláda premiéra Andreje Babiše za cíl donutit lidi k očkování.

Že by tento přístup mohl narazit na překážku v podobě zákoníku práce, již nastínil i samotný Hamáčkův koaliční partner, premiér Andrej Babiš či další členové vlády.

A nemalé neshody vše vzbuzuje i od mnohých odborníků. Generální ředitel Skupiny ČEZ a první viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Daniel Beneš by kupříkladu zašel ještě dál.

„Nerozumím, proč stát nenařídí povinné očkování na covid-19, když máme celou řadu nemocí (záškrt, spalničky…), kde je očkování povinné a až tak do života všech nezasahují. Chápu, že najít rovnováhu mezi právy a povinnostmi jedince je těžké a politicky nepopulární, ale přesto bych pro to byl,“ dal najevo Beneš, co by volil v otázce očkování on.

Právník Pavel Hasenkopf pak k věci podotkl hlavní rozdíl mezi současným stavem a tím, kdyby stát očkování nařídil.

Za předpokladu, že bude očkování zákonem nařízeno, je podle něho možné jím podmiňovat cokoli dalšího, avšak pokud by bylo očkování povinné, bude stát zároveň odpovídat za očkováním způsobenou škodu.

Při současném přístupu k očkování proti covidu-19 však také míní, že by Hamáčkův návrh rychle narazil. „Jestliže je však očkování DOBROVOLNÉ, pak je jakékoli omezení plynoucí z jeho nepodstoupení – zejména pak omezení přístupu do zaměstnání – v rozporu s první větou čl. 1 a s čl. 3 odst. 1 Listiny základních práv a svobod. V rozporu s nimi by byla i změna zákoníku práce, která by to dovolila,“ podotkl.




 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…