Pozor: I když Britové zvolí odchod z EU, může to nakonec dopadnout jinak. Kolují vážné zvěsti

14.06.2016 12:23

„Skotové mají obecně lepší porozumění pro imigraci, jelikož mnoho z nich má osobní zkušenost s emigrací do jiných zemí. Osobně se domnívám, že imigrace je dobrá věc,“ uvedl bývalý předseda skotské vlády Alex Salmond. Také prohlásil, že by Velká Británie v případě brexitu mohla brzy čelit druhému skotskému referendu o odtržení od zbytku země.

Pozor: I když Britové zvolí odchod z EU, může to nakonec dopadnout jinak. Kolují vážné zvěsti
Foto: telegraph.co.uk
Popisek: Vlajka Velké Británie a Skotska

Anketa

Kterého světového státníka byste nejraději nechali zmizet?

hlasovalo: 11501 lidí

David Cameron by podle Salmonda mohl v případě odchodu Velké Británie z Evropské unie již během nadcházejících tří a půl let očekávat druhé skotské referendum. Podle bývalého ministerského předsedy jsou Skotové imigraci více otevření, protože má většina z nich nějaké rodinné příslušníky, kteří emigrovali do zámoří.

Pokud se většina obyvatel Anglie rozhodne vystoupit z Evropské unie a obyvatelé Skotska se postaví proti, další referendum o skotské nezávislosti se dá očekávat do roku 2020. Časová prodleva je důsledkem podmínek stanovených v Lisabonské smlouvě, podle kterých vyjednávání o vystoupení členského státu z Unie mají trvat dva roky po referendu.

„Logické by bylo uspořádat referendum nejpozději do dvou let od referenda, protože do té doby bude Skotsko de facto stále členským státem Evropské unie, mohli bychom tak tedy zůstat v Unii, zatímco by zbytek Velké Británie vystoupil,“ uvedl Salmond.

„Takový kontext by byl dle mého názoru i legitimní, jelikož by si reálně Skotsko zvolilo v Unii zůstat, zatímco Velká Británie by stála o vystoupení,“ dodal.

Pokud by David Cameron v čele vlády setrval a vedl případná jednání se zástupci Evropské unie o vystoupení Velké Británie, znamenalo by to také to, že by ve stejném období musel usilovat o to, aby přesvědčil Skoty zůstat ve Velké Británii.

Salmond dodal, že v případě, že se Anglie rozhodne hlasovat pro brexit, tedy proti zájmu skotských občanů, dojde k aktivaci podmínky o „vážné materiální změně“, což současnému předsedovi vlády Sturgeonovi umožní zorganizovat referendum.

„Skotské referendum proběhne ve chvíli, když se skotský parlament rozhodne, že je to zapotřebí, a David Cameron, Boris Johnson nebo kombinace jich dvou s tím nemůže vůbec nic dělat – tak se to prostě stane,“ uvedl.

Bývalý předseda skotské vlády rovněž podotkl, že mnoho podniků, které si přejí zůstat v Evropské unii, by se za nezávislost také postavily nebo by přímo přestěhovaly svá sídla z Anglie do Edinburghu či Dublinu.

Salmond bývá často kritizován za to, že používá dvojí metr – je proti vystoupení Velké Británie z Evropské unie, ale na druhé straně podporuje referendum o skotské nezávislosti.

„Je opravdu veliký rozdíl mezi tím, jestli jste nezávislá země fungující v rámci Evropské unie, nebo národ uvnitř Velké Británie,“ odpověděl Salmond svým kritikům.

Bývalý skotský předseda vlády promluvil o zásadním rozdílu mezi Angličany a Skoty a jejich pohledu na imigraci, která se v debatách o vystoupení Velké Británie z EU objevuje jako hlavní strašák asi nejčastěji.

„Skotové mají pro imigraci větší pochopení, protože má většina z nich osobní zkušenost s emigrací do jiné země. Všichni Skotové jsou z imigrace nadšení. V tom je mezi námi velký rozdíl, rozdíl v přístupu, nejde o čísla imigrantů,“ uvedl.

„Rozdíl je v tom, že každá skotská domácnost již ne imigraci, ale emigraci, zažila. Dnes žije po celém světě téměř sto milionů Skotů, ať už první, druhé, či třetí generace. Každá skotská rodina tedy dobře chápe, že se jejich rodinní příslušníci výrazně zasadili o vývoj všech zemí, do kterých se vydali,“ zmínil.

„Pro tyto lidi tedy už není tak těžké si představit, že by migranti mířící do Skotska mohli, stejně jako jejich příbuzní, zásadně přispět v rozvoji skotské komunity,“ dodal.

Prodloužení uzávěrky registrací – Cameronova manipulace?

Deník Daily Telegraph v úterý informoval, že se britská vláda rozhodla prodloužit termín registrace k referendu. Původně plánovaný oficiální konec registrací byl z úterní půlnoci posunut na půlnoc čtvrteční, což dává tisícům lidí, kteří se nestačili zaregistrovat, příležitost tak ještě učinit.

Tento krok si žádal přijetí „nouzového zákona“, ke kterému byla britská vláda údajně donucena poté, co vládní server, na kterém se mají lidé k referendu registrovat, v úterý večer spadl. To mělo znemožnit tisícům lidí v registraci.

„Po podrobném posouzení případu se členy volební komise a udělení silného mandátu od zástupců všech stran politického spektra jsme se rozhodli prodloužit uzávěrku registrací do konce čtvrtka. To by mělo dát lidem, kteří se vinou technických problémů nestihli zaregistrovat, dostatek času k tomu, aby se o prodloužení uzávěrky dozvěděli a stihli na ni ještě reagovat,“ uvedl Matt Hancock.

Zastánci odchodu Velké Británie z EU se ovšem obávají, že se britská vláda pod patronací Davida Camerona snaží tímto krokem přimět co nejvíce potencionálních hlasujících pro setrvání Velké Británie v Evropské unii, aby se zaregistrovali. Objevily se také spekulace, že tisíce lidí, kteří se ještě nezaregistrovali, jsou zejména mladí voliči, u kterých je prý větší šance, že budou volit proti brexitu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…