Pozor: Německé hospodářství klesá

07.06.2018 14:30

Průmyslové zakázky v Německu klesly v dubnu již čtvrtý měsíc za sebou. Ve srovnání s březnem se jejich objem snížil o 2,5 procenta. Analytici jsou z čísel překvapeni, čekali totiž nárůst o 0,8 procenta. Část z nich proto hovoří o znepokojivém trendu a „studené sprše“ pro německý průmysl. Jiní analytici jsou ale méně kritičtí, hovoří pouze o přechodném období.

Pozor: Německé hospodářství klesá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Německá vlajka

Německý statistický úřad ve svých údajích navíc upravil směrem dolů i údaj o březnovém poklesu. Ten se ukázal být výraznější, činil 1,1 procenta, nikoli původně udávaných 0,9 procent. Nepřetržitý pokles objemu průmyslových zakázek od začátku roku dávaj do souvislosti s celkovým horším vývojem hospodářství za období od ledna do března.

Anketa

Je dobře, že Zeman jmenoval Babiše znovu premiérem?

79%
21%
hlasovalo: 12104 lidí

Domací poptávka v dubnu se výrazně snížila, ve srovnání se třetím měsícem roku klesla o 4,8 procenta. Zahraničí poptávalo o 0,8 procenta méně německých průmyslových výrobků, uvedl server Patria.cz.

Původní zdroj ZDE

Ekonom VP Bank Thomas Gitzel řekl agentuře DPA, že vývoj nevypadá dobře. Příčinu slabého přísunu zakázek vidí v debatách o zavádění cel. „Firmy v eurozóně zřejmě znejistěly,“ dodal. Objem zakázek ze zemí platících eurem se v dubnu snížil o 9,9 procenta, tedy téměř dvojnásobně oproti zbytku světa. Ekonom Stefan Kipar z banky BayernLB je přesvědčen, že německý boom bude pokračovat. Pokud přece jen neeskaluje globální obchodní konflikt.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…