Pozor, hoax... napovídal „odpůrce extremismu“. Jenže potvrzeno. A tak kličkoval dál

20.06.2023 20:21 | Ze sítí

MONITORING SÍTÍ Odpůrce extremismu, jak se představuje blogger Jiří Hrebenar, dnes na Twitteru značně zpochybnil video kolující po internetu, zachycující, jak ve francouzském Bordeaux bezdůvodně zaútočil muž tmavé pleti na starší ženu s dítětem. Hrebenar měl značné pochyby, zda je video aktuální, a zarážející pro něj byl i fakt, že na případ poukázal krajně pravicový odpůrce migrace Eric Zemmour, neúspěšný kandidát na francouzskou hlavu státu. O pár hodin později, kdy vyšla najevo fakta ohledně incidentu, a sice že útočníkem byl Francouz, kritizoval Hrebenar, že Zemmourův komentář k videu byl rasistický, a oponoval kritikům, kteří měli opačný názor.

Pozor, hoax... napovídal „odpůrce extremismu“. Jenže potvrzeno. A tak kličkoval dál
Foto: Repro Twitter
Popisek: Afričan útočí na starší ženu s dítětem v Bordeaux

Video ukazuje, jak postarší žena s malou holčičkou vychází z domu. Žena se rozhlíží, vidí černošského mladíka poněkud podezřelého vzezření a vrací se i s dítětem zpátky do domu. Ale dotyčný strčí nohu do dveří, vytáhne ženu i s malou holčičkou ven, shodí je na zem (podle videa se obě tvrdě udeřily hlavou o chodník), pak ještě odhodí holčičku, popadne blíže neurčený předmět na zemi a utíká pryč. Co si mezi sebou řekli, není jasné, video je bez zvuku.

Na video poukázal jeden z neúspěšných kandidátů na prezidenta, bývalý novinář a esejista Eric Zemmour, jako na odstrašující případ. „Jaká hrůza. Bordeaux dnes. Toto udělali naší zemi. Francouzi, vzbuďte se,“ vyzývá Zemmour, který při kandidatuře zdůrazňoval právě problémy, jaké masivní migrace z afrických zemí Francii přináší.

Hrebenar zanedlouho na to vyzval lidi ke kritickému myšlení a popsal, proč mu video i okolnosti jeho sdílení přijdou poněkud podezřelé: „Tohle video postoval krajně pravicový odpůrce migrace Zemmour. Už to samo o sobě je varovná kontrolka. Událost se měla odehrát v Bordeaux, ale francouzské zpravodajské weby o tom nepíšou, ani regionální. V Česku video sdílejí pochybné účty nemající problém s hoaxy… To je další varovná kontrolka…,“ napsal.

A dodal: „Nabízí se otázka… Je to video pravé a odehrálo se tak, jak je zaznamenáno? Je z tohoto roku a je opravdu z Francie? Já osobně si myslím, že je to účelový hoax mající za cíl Zemmourovi získat body zase na migračním tématu. Fakt lidi… Dávejte si pozor, co kde sdílíte a taky od koho, tedy jaký je zdroj.“

 

 

O pár hodin později Hrebenar v tweetu aktualizoval informace, že se událost stala v Bordeaux 19. června 2023 a útočník byl bezdomovec francouzské národnosti. „Šlo o napadení babičky a její vnučky. 73letá paní byla hospitalizována, není v ohrožení života. Videozáznam pořízený policií a výpověď svědka vedly k velmi rychlému zatčení útočníka a vzetí podezřelého do vazby. Útočník nebyl migrant, ale bezdomovec, který pravidelně navštěvoval park v Bordeaux. Muž je francouzské národnosti. Narodil se ve Francii v roce 1993. Útočník má kriminální minulost,“ napsal blogger.

Zároveň poznamenal, že to nic nemění na tom, že popisek k videu byl rasistický. „To, co se o videu na Twitteru psalo, to byla čirá esence rasismu a fašistických nesmyslů tolik podobných kecům Tomia Okamury,“ uvedl.

A zopakoval: „Nicméně obecně platí to, co jsem napsal v pochybování o videu… U každého příspěvku je třeba kritické myšlení… A pokud krajně pravicový politik označuje za útočníka migranta, je nutné pochybovat, zdali nezvítězila přání extremisty nad realitou.“

Hrebenar také ostře reflektoval komentáře těch, kteří na video sdílené Zemmmourem v domnění, že na ženu s dítětem útočí migrant, reagovali slovy „Francie prohrála“. Takovým vzkázal: „Rasistické kecy typu ‚Francie prohrála‘ jsou mimo mísu a přáním rasistů, xenofobů než realitou.“ K tomu ještě připsal „nebuď zas*aným rasistou a xenofobem“.

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…