Pozor na von der Leyenovou, je to Timmermans v sukni. Levici ustoupí prakticky ve všem, obává se europoslanec

16.07.2019 18:53

Německá ministryně obrany Ursula von der Leyenová má reálnou šanci stát se šéfkou Evropské komise. Pokud se jí to podaří, bude prvním německým občanem, nebo lépe řečeno občankou, které se to podaří. Český premiér Andrej Babiš (ANO) si výběr Leyenové na post předsedkyně pochvaloval. Tato dáma prý bude o moc lepší než nizozemský levicový politik Frans Timmermans. Europoslanec Saša Vondra (ODS) to však vidí jinak.

Pozor na von der Leyenovou, je to Timmermans v sukni. Levici ustoupí prakticky ve všem, obává se europoslanec
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandr Vondra

Když vrcholní politici členských zemí EU jednali o složení nové Evropské komise, český premiér Andrej Babiš (ANO), maďarský premiér Viktor Orbán a několik dalších politiků zabránilo tomu, že by se předsedou Evropské komise mohl stát levicový nizozemský politik Frans Timmermans. Ten by podle Babiše nejednal s patřičným citem se střední Evropou.

Kompromisní kandidátkou, na které se shodla většina lídrů, se stala německá ministryně obrany Ursula von der Leyenová. Její nominaci si Babiš pochvaloval.

Europoslanec Alexandr Vondra (ODS) však premiéra varoval, že by mohl být ze současné německé ministryně obrany zklamán. Neodpustil si rýpnutí, že tuto dámu, která ustupuje levici, kde může, oceňuje nejhlasitěji frakce europoslanců, do které patří i europoslanci z Babišova hnutí.

„Ursula von der Leyenová na plénu EP. Za pět dnů ustoupila socialistickým progresivistům a zeleným ideologům prakticky ve všem. Timmermans v sukni. Největší potlesk dostává zatím z frakce Renew Europe, kterou založil Macron a kam patří poslanci ANO. Vítejte v EU 2019,“ napsal Vondra na sociální síti Twitter.

Předpokládá se, že Leyenovou podpoří členové Evropské lidové strany, kam patří také europoslanci v České republice zvolení za KDU-ČL či TOP 09. Německá dáma se snažila získat také hlasy již zmíněných liberálů, u kterých hrála na strunu rovnosti žen a mužů a správného vyvážení Komise. Plány na ozelenění evropské ekonomiky mají přilákat hlasy Zelených, do jejichž frakce patří i čeští Piráti.

Večer se ukáže, kdo všechno nakonec Leyenovou podpoří, zda ji podrží právě koalice lidovců, Zelených a liberálů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…