Pozor, s migrací je to trochu jinak. Nové informace o chystané vládě Itálie

23.05.2018 16:46

V Itálii se formuje nová vláda. Pokud se příští vládní stranou stane Hnutí pěti hvězd, máme se prý na co těšit. Nová vláda by mohla požadovat přijetí uprchlických kvót v celé EU, přijetí takřka všech migrantů, kteří přijedou k italským břehům, a rozvolnění fiskálních pravidel. Na sociálních sítích před tímto hnutím Evropu varuje blogerka Lucie Sulovská. A nejen ona.

Pozor, s migrací je to trochu jinak. Nové informace o chystané vládě Itálie
Foto: Archiv
Popisek: Italská vlajka

Server iHNed.cz přinesl informace o tom, že italské Hnutí pěti hvězd tlačí především na resuscitaci povinných uprchlických kvót v EU. Jejich plány počítají také s tím, že se Itálie bude dál významně zadlužovat. To by však podle serveru mohlo vyvolat celkovou paniku na finančních trzích.

Před plány Hnutí pěti hvězd varuje také pravicově konzervativní blogerka Lucie Sulovská.

„Říkám to od začátku; řešením migrační krize v představách Hnutí pěti hvězd (M5S) je co největší tlak na co nejširší pojetí kvót; na permanentní mechanismy rozdělování migrantů, a to včetně těch, kteří zjevně nemají nárok na azyl; prostě všech, kteří k italským břehům doplují. Dále je to strana velice sociálně liberální v otázkách LGBT, genderové politiky atd. Je to catch-all party, která přesně naplňuje význam slova populismus a udělala se na tom, že dá všechno všem, pivo bude zadarmo a fotbal každej den. Nezaměstnané jižany zlákala na nepodmíněný příjem, snížení věku odchodu do důchodu, vyšší sociální dávky. Chtějí ukázat prostředníček eurozóně, takže pokud to berete tak, že čím hůř, tím líp, budiž. Ale jinak to pro konzervativního pravičáka opravdu není nic moc,“ napsala na sociální síti Facebook.

Varovný prst zvedl také europoslanec TOP 09 Luděk Niedermayer, který připomněl, že Hnutí pěti hvězd ještě nedávno požadovalo odchod Itálie z EU, ale náhle svou politiku silně upravilo a dožadovalo se vstupu do liberální Frakce ALDE v Evropském parlamentu. Neúspěšně. Počínání politiků z Hnutí pěti hvězd sice může vyvolat pobavený úsměv na tváři, ale podle Niedermayera je třeba mít se na pozoru.

„V otázce migrace (Dublin IV) je sice požadavek opravdu nesmyslný (jde jak proti efektivitě, tak i bezpečnosti), ale ukazuje zejména naší názorové skupině zemí, že se musíme naplno pustit do hledání mnohem lepšího řešení, než je to italské. Jinak hrozí, že to bude stále více debatu ovlivňovat. Protože i špatný návrh má větší roli než návrh žádný,“ varoval europoslanec.

Pokud jde o ekonomické plány Hnutí pěti hvězd, navzdory tomu, co se někdy říká, EU prakticky nikomu nebrání spáchat ekonomickou sebevraždu. A přesně o to se prý vítěz voleb zřejmě pokusí. Podle někdejšího člena Bankovní rady České národní banky nezbývá, než doufat, že i tady Hnutí pěti hvězd brzy předvede pozoruhodný názorový obrat a přestane svou zemi i celou eurozónu ekonomicky destabilizovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…