Pozorovatelé: S Milionem chvilek to nevypadá dobře. Pokud na Letnou nepřijde minimálně 100 tisíc lidí...

08.11.2019 12:48

Spolek Milion chvilek pro demokracii se nachází v kritickém čase, nyní upíná síly k 16. listopadu, na který chystá velkou akci. Ale co přijde pak? Své pohledy na serveru Info.cz nabídl komentátor Bohumil Pečinka a komentátor Petr Holec, podle kterých tzv. chvilkařům došel dech.

Pozorovatelé: S Milionem chvilek to nevypadá dobře. Pokud na Letnou nepřijde minimálně 100 tisíc lidí...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mikuláš Minář

Spolek Milion chvilek pro demokracii se podle Pečinky nenachází ve zrovna dobré kondici. „V rétorice příliš vsadil na osobnostní integritu některých státních zástupců a na to, že se nepodvolí neviditelnému tlaku, který vyvinula ministryně spravedlnosti Marie Benešová,“ říká.

Když pak žalobce Jaroslav Šaroch případ Čapí hnízdo po čtyřech letech vyšetřování uzavřel bez podání obžaloby, sesypal se podle Pečinky chvilkařům svět. Přestože velmi přesně popsali nelogičnosti Šarochova rozhodnutí, nebyli už schopni udělat krok B.

Absolutně prý nepochopili roli Marie Benešové v celé této kauze. „Smyslem její instalace totiž nebylo odvolat Pavla Zemana z funkce nejvyššího státního zástupce. Jejím záměrem bylo provést ‚malou normalizaci‘ ve veřejné žalobě rukama státních zástupců. A to se podařilo,“ vysvětluje Pečinka.

„Chvilkaři tím byli tak omráčeni, že ztratili iniciativu a étos. Nyní už druhý měsíc žijí v jakési poloilegalitě a nedávají o sobě příliš vědět, takže kdyby jistý rapper ze své iniciativy neudělal agitační písničku, takřka nikdo by neviděl, že se na Letnou skutečně svolává další demonstrace,“ shrnuje s tím, že ať už na blížící se tiskovce oznámí cokoli, jejich další budoucnost stojí a padá s tím, jak zvládnou letenskou demonstraci příští sobotu. Pokud tam nepřijde aspoň 100 tisíc lidí, nebude už nic. Jen „živoření“ z někdejší značky.

Anketa

Uvažujete o účasti na demonstraci Milionu chvilek pro demokracii na pražské Letné?

5%
95%
hlasovalo: 26944 lidí
Komentátor Holec připomíná to, že mezi Letnou I a Letnou II se staly dvě důležité věci. „Zaprvé trestní stíhání Babiše, leitmotiv série předchozích demonstrací, v podstatě spadlo pod stůl. A zadruhé se z Milionu chvilek stala parta profíků, co z finančních darů lidí zaměstnává už i vlastní aparát. I díky Babišovi teď v podstatě ‚chodí do práce‘, takže si tohle své profesní období jednou do životopisu nejspíš zapíšou jako ‚boj za demokracii‘,“ říká.

Všímá si, že spolek teď mnohem více cílí na prezidenta Zemana a jeho pohrdání Ústavou či příslib abolice premiérovi. Na Letné II by proto měla zaznít výzva k přepsání Ústavy. Nebo ještě líp rovnou ke zrušení prezidentské funkce. Babišovi, k jehož rezignaci na webu dál vyzývá, spolek vyčítá slabost, střet zájmů a opatrně našlapuje i kolem zastavení Čapího hnízda, což považuje za překvapivé.

Především státní zástupce Šaroch v tomto ohledu udělal podle Holce Milionu chvilek čáru přes rozpočet a Minář a spol. od té doby musejí hledat novou munici. „Milion chvilek přerostl sám sebe. Minář chce i dál ovlivňovat politiku, nechce ale svůj spolek proměnit v politickou stranu ani v médium, které teď web spolku selektivně supluje,“ konstatuje komentátor Holec.

„Minář a spol. dosáhli kritického momentu, kdy každá revoluce začíná požírat své děti. Stejně jako v minulosti se i nyní velké dílo začíná odpoutávat od svých původních autorů a začíná žít vlastním životem,“ uzavírá Holec s tím, že právě to obvykle předchází konec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…