Pozvánka pro pašeráky! Rakušan rozhodl o celé zemi. Bouře v ČT nad migračním paktem

25.06.2023 15:49 | Monitoring

Z VEŘEJNOPRÁVNÍ ČT Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), europoslanec Marcel Kolaja (Piráti), členka sněmovního hospodářského výboru Berenika Peštová (ANO) a místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Jan Hrnčíř (SPD) byli hosty druhého dílu Partie na CNN Prima News. Při debatě došlo i ke srovnání pilota Formule 1 Schumachera s jezdcem na okruhu ve Vysokém Mýtě. V jaké souvislosti, čtěte...

Pozvánka pro pašeráky! Rakušan rozhodl o celé zemi. Bouře v ČT nad migračním paktem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Tomáš Zdechovský

Piráti jdou tvrdě proti ministru Pavlu Blažkovi (ODS), hnutí STAN se pustilo do ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS). Je ve vládní koalici ještě vůbec jednota?

„Neznám žádné koaliční vládnutí od roku 1990, kdy by se politici do sebe vzájemně nepouštěli. Je potřeba si věci vyjasňovat. Hlavní cíl současné vlády je jasný, snížit schodek veřejných financí a zrušit daňové výjimky, které byly nesmyslné. A myslím si, že v tomto se koaliční strany shodnou,“ zmínil v pořadu Otázky Václava Moravce ke koalici Zdechovský

„Nemyslím si, že se rozpadá jednota vlády. Správně bylo řečeno panem Zdechovským, že musí probíhat diskuse, která občas vede k tomu, že názory jsou různé. Ale vždy se nám povedlo kompromis najít. Vláda se snaží najít společnou půdu, ale výchozí pozice jsou často rozdílné,“ řekl Kolaja. A zkritizoval předchozí vládu za to, co současné koalici ponechala. 

„Už je to zbytečný,“ podotkla ke kritice předchozí vlády Peštová, podle ní to dělají jen malé děti ve školce, aby se vymlouvaly.

Zdechovský se následně zastal ministra Stanjury a odmítl srovnání s předchozí ministryní financí Schillerovou. „To je jako srovnávat Schumachera s někým, kdo jezdí na okruhu ve Vysokém Mýtě,“ vyjevil Zdechovský s tím, že tím Schumacherem je samozřejmě Stanjura. 

„Když se podíváte na sestavování rozpočtu, je to jako když se díváte na předpověď počasí. Chybí mi tam úplně všechno,“ oponoval Hrnčíř.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Řeč byla také o rodičovském příspěvku. Kdo by měl podle Zdechovského navýšené peníze dostat? „Je dobře, že se příspěvek navyšuje. Musím se zastat maminek. To, co dnes dostávají, je žebrácká mzda, za kterou se stydím. A kdo by měl nyní rodičovský příspěvek dostat, je věcí diskuse, i s opozicí," řekl. 

Samozřejmě, že nemohlo chybět ani téma migračního paktu, kdy opozice tvrdí, že vláda lidem lže, že v něm jsou skryté kvóty.

Anketa

Jste pro přijetí Istanbulské úmluvy?

1%
98%
hlasovalo: 21472 lidí
„Nejsou tam žádné kvóty. To je balíček opatření, který zahrnuje solidární mechanismus. Pokud máme otevřené hranice a chceme cestovat, tak musíme mít řadu společných politik. A mezi ně patří samozřejmě migrační a azylová politika,“ poznamenal k tomu Kolaja. 

Proč ANO tvrdí, že v migračním paktu jsou kvóty?

„My máme narušenou, v současné době, suverenitu. Každý suverénní stát si rozhoduje, koho si přijme, za jakých podmínek, za jakých standardů. Tímto to bylo narušeno, a to je bez diskuse. Pouze se pozastavuji nad tím, že když jsme měli předsednictví a řeklo se, že migrační politikou nezasahujeme do bezpečnosti toho státu, tak jeden ministr za Českou republiku rozhoduje o budoucnosti České republiky,“ sdělila Peštová, přestože vláda tvrdí, že ministr vnitra Rakušan tam jel s mandátem vlády. 

Hrnčíř hovořil o migračním paktu jako o výzvě pašerákům, pro které je tento pakt jako pozvánkou do Evropy – že se zkrátka evropské státy o migranty postarají.

Zdechovský poté zkritizoval částku, kterou by měly jednotlivé státy platit jako solidární. 

„Zabránit tomu, že by lidé migrovali, je důležité, ale je to paralelní proces k tomu, jak přijímat uprchlíky, kteří mají právo na azyl. Ale to jsou dva oddělené problémy,“ poznamenal následně Kolaja ke kritice od Hrnčíře a k tomu, že se neřeší migrace jako taková.

„Uvědomte si, že ty země, které jsou na vnější hranici Schengenu, jsou v takové situaci, že máme indicie, že nechtějí ani peníze, chtějí posunout migranty dát. A bude pro ně jednodušší ty migranty posunout do Evropy,“ zdůrazňovala Peštová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Zdechovský lže ani nemrkne, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseSTIPPY , 25.06.2023 16:35:37
Víc o tom darebákovi nemá smysl mluvit.

|  13 |  0

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…