Praha dá exministru Dobešovi miliony na podnikatelský inkubátor

04.07.2013 15:02

Pražský magistrát se dohodl na spolupráci se sdružením GNSS Centre of Excellence, které založil exministr dopravy Pavel Dobeš. To se uchází o provozování prvního českého podnikatelského inkubátoru určeného pro kosmický byznys. Na inkubátor, který má podporovat inovativní projekty, přispěje v následujících dvou letech pěti miliony korun. ČTK to potvrdila mluvčí magistrátu Iva Vojtková.

Praha dá exministru Dobešovi miliony na podnikatelský inkubátor
Foto: LIDEM
Popisek: Exministr dopravy Pavel Dobeš

Město na inkubátor přispěje prostřednictvím své společnosti Rozvojové projekty Praha v letech 2014 a 2015.

Projekt by měl začít fungovat od roku 2014

"Zájemci o realizaci projektů v Podnikatelském inovačním centru (ESA BIC) se mohou přihlásit v rámci veřejné výzvy. Řídící orgán vybere podpořené záměry, které dostanou tuto formu podpory na základě potenciální proveditelnosti a realizovatelnosti jednotlivých záměrů," popsala mluvčí magistrátu Iva Vojtková.

Vybraní zájemci získají prostor a čas pro dopracování svých záměrů do fáze prototypů nebo fáze již praktického uplatnění svých návrhů na trhu. "Pak mají možnost buď sami, nebo s podporou ESA BIC uplatnit tento záměr v komerčním sektoru jako prodej licence nebo vlastní realizaci výsledků za investiční podpory ESA BIC," uvedla mluvčí.

Podpora je podle magistrátu určena inovačním projektům nebo záměrům s ohledem na potenciální uplatnění výsledků projektu. Projekt by měl začít fungovat od roku 2014. Kdy bude případně ukončen, záleží na podpoře Evropské kosmické agentury (ESA).

Dobeš se po odchodu z ministerstva dopravy stal ředitelem zájmového sdružení, které jako ministr sám zakládal. Vstoupily do něj čtyři státní podniky, mimo jiné České dráhy nebo Řízení letového provozu. Dobeš se navíc dohodl s pražskou radnicí, inkubátor totiž může reálně vzniknout jen ve spolupráci s příslušnou samosprávou, která se bude podílet na jeho financování.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

17:45 Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

POHLED IVANA HOFFMANA Je příslovečný brod pro naši civilizaci blízko, nebo se naopak vzdaluje, uvažu…