Praha odmítá návštěvu ukrajinského prezidenta Janukovyče

04.02.2014 16:32

Pražští radní se v úterý usnesli na tom, že odmítají dubnovou návštěvu ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče v hlavním městě. Oznámil to primátor Tomáš Hudeček, podle kterého by bylo absurdní, kdyby Janukovyč přistál na Havlově letišti.

Praha odmítá návštěvu ukrajinského prezidenta Janukovyče
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezidenti Viktor Janukovyč a Miloš Zeman

„Za současných okolností nevidím jediný důvod, proč by se na návštěvě Praha měla podílet,“ řekl primátor Hudeček (TOP 09). Pokud podle něj ukrajinský prezident do Prahy opravdu přiletí, město na tom nebude nijak participovat a nepozve ho například na Staroměstskou radnici. „Je pro mě absurdní, že by právě prezident Janukovyč měl přistát na Letišti Václava Havla,“ uvedl Hudeček s tím, že apeluje na ukrajinské orgány, aby neperzekvovaly své občany.

Praha zároveň daruje na pomoc demonstrantům, kteří při střetech v ukrajinských městech utrpěli zranění, půl milionu korun.

Proti návštěvě ukrajinského prezidenta se vymezilo více politiků a osobností kulturního života. Ti vyzývají prezidenta Miloše Zemana, aby pozvání Janukovyče z října zrušil. Internetovou výzvu podepsali například režiséři Jiří Menzel, Václav Marhoul nebo dokumentaristka Helena Třeštíková. Svůj podpis připojila také poslankyně a starostka Prahy 2 Jana Černochová (ODS).

Prezident zrušit návštěvu ale nepočítá. „Pan prezident pozval Viktora Janukovyče recipročně během své říjnové návštěvy Ukrajiny. Pan prezident upřednostňuje dialog, který znamená dialog se všemi stranami,“ řekl ČTK Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jno

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…