Praha plánuje rozšířit počet míst na gymnáziích o tisíce

04.12.2019 16:40

Hlavní město plánuje od školního roku 2021/2022 zvýšit počet míst na gymnáziích. Magistrát chce nové třídy umístit do středních odborných škol, aby mohl využít tamní kantory. V budoucnu chce současné vedení Prahy dále podporovat všeobecné vzdělávání a místa na gymnáziích rozšířit o tisíce míst, napsala ČTK.

Praha plánuje rozšířit počet míst na gymnáziích o tisíce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Studenti, ilustrační foto

Novinářům to dnes řekl radní pro školství Vít Šimral (Piráti). Cílem podle něj je, aby v Praze každý, kdo chce jít na gymnázium, tu možnost dostal.

„V současné době jsme vytipovali šest odborných škol,“ uvedl radní. V každé by se podle něj měly otevřít dvě třídy gymnázií, takže celkem by se počet míst rozšířil o 360 míst. S řediteli vytipovaných škol podle Šimrala magistrát jedná, někteří se k plánu staví pozitivně, jiní méně. Umístění nových tříd do například průmyslových středních škol umožní využít částečně tamní učitele a zároveň může míchání oborů napomoci k většímu rozhledu studentů, řekl radní.

Koncepce vzdělávání vedení magistrátu je podle Šimrala zaměřena na všeobecné vzdělávání tak, aby byli absolventi středních škol schopni se přizpůsobit měnícímu se pracovnímu trhu. Výhledově chce radní kapacity gymnázií ještě posilovat. Nabízí se podle něj například možnost přeměny lyceí, o která není takový zájem, právě na gymnázia. Naopak s posilováním kapacit středních odborných škol město nepočítá. Město se podle Šimrala zaměřuje také na podporu lepší výuky matematiky, jazyků a inovativních oborů, jako je programování.

Na školství je v pražském rozpočtu, jehož návrh na příští rok počítá s celkovými výdaji 83,8 miliardy korun, určeno zhruba 18 miliard. Většinu podle radního tvoří státní příspěvek, samotné město do školství dává kolem tří miliard, což je podle Šimrala zhruba o 20 procent více než za minulých garnitur. Magistrát letos přispěl miliardou korun na platy učitelů a nepedagogických pracovníků, tato částka by podle Šimrala měla zůstat v příštím roce stejná a postupně by se měla zvyšovat. Zástupci vedení města v minulosti hovořili o cílové částce 1,5 miliardy korun.

V Praze je podle rejstříku ministerstva školství 400 mateřských, 292 základních a 188 středních škol. Zřizovateli veřejných základních a mateřských škol jsou městské částí. Střední, vyšší odborné, speciální, jazykové a základní umělecké školy zřizuje magistrát.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …