Pravda vás osvobodí, pronesl kardinál Duka. A zkritizoval genocidu Arménů

10.06.2016 13:34

Kardinál Dominik Duka se v otevřeném dopise obrátil hned na dva prezidenty – na Miloše Zemana a na hlavu Arménské republiky Serže Sarkisjana. Oslovil i český parlament. Ten pan kardinál žádá, aby i Česká republika uznala genocidu Arménů za první světové války.

Pravda vás osvobodí, pronesl kardinál Duka. A zkritizoval genocidu Arménů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mše na sv. Vojtěcha. Kardinál Dominik Duka udělil zlatou Svatovojtěšskou medaili Jiřímu Grygarovi a Alexandru Tomskému

„Děkuji panu prezidentovi Miloši Zemanovi za jeho projev i záměr, aby i naše Česká republika, která darovala vzpomínku statečnému arménskému lidu v podobě slavného románu pražského rodáka Franze Werfla Čtyřicet dní Mojžíšovy hory, vyjádřila svůj postoj ke genocidě z doby před sto jedna lety,“ napsal v dopise Duka.

Arménskému prezidentovi poděkoval za pozvání, kterého se Dukovi dostalo, díky tomu mohl prohlédnout krásy země a poklonit se obětem genocidy.

„Z bolesti a utrpení, z hluboké víry a oddanosti jednoho z nejstarších národů světa a prvního křesťanského státu, vyrůstá také i strom náboženské svobody, vzájemné úcty a bratrství. Platí Ježíšova slova: ‚Pravda vás osvobodí.‘ S pozdravem a díky Dominik kardinál Duka OP arcibiskup pražský a primas český,“ rozloučil se.

Český parlament požádal, aby se i on vyjádřil k masakrování Arménů za první světové války Osmanskou říší.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

17:45 Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

POHLED IVANA HOFFMANA Je příslovečný brod pro naši civilizaci blízko, nebo se naopak vzdaluje, uvažu…