Pravidla obchodu se zbožím, kterým je možné i mučit, čeká díky EU zpřesnění

11.02.2018 7:03

Zpřesnění podle nařízení Evropské unie obsahuje vládní novela o zahraničním obchodu se zbožím, které by mohlo být použito pro výkon trestu smrti, mučení nebo jiné nelidské zacházení. Většinou jde o technické změny, například se změní a také zkrátí název zákona, stojí v důvodové zprávě. Předlohu projedná Sněmovna. Zprávu přinesla ČTK.

Pravidla obchodu se zbožím, kterým je možné i mučit, čeká díky EU zpřesnění
Foto: hns
Popisek: Ilustrační koláž

Zatímco nyní norma pojednává o dovozu a vývozu takového zboží, po schválení novely má být o zahraničním obchodu. Zahrne nově také zprostředkovatelské služby a tranzit.

Vzor žádosti o povolení už nebude uveden v zákoně, ministerstvo průmyslu a obchodu jej zveřejní na svém webu. Žádosti budou podle novely dvojího druhu, jedna pro vývoz, dovoz nebo tranzit, a druhá pro zprostředkovatelské služby nebo technickou pomoc. Novela zruší ustanovení, že povolení zaniká jeho vyčerpáním nebo uplynutím doby, na niž bylo vydáno. Jeho platnost bude trvat, ale už nebude možné je použít.

Novela také upravuje správní poplatky, aby pojmově navazovaly na zákon. Vláda z nich neočekává vyšší příjmy, neboť nepředpokládá růst počtu povolení. Vývozci jsou podle důvodové zprávy tři a počet vydaných povolení se pohybuje v posledních letech od sedmi do 12 ročně.

I v souvislosti s novou přestupkovou legislativou novela pozmění delikty. Nově bude možné u části skutkových podstat trestat i jejich přípravu.

Vláda žádá Sněmovnu, aby novelu schválila zrychleně už v prvním čtení. Upozornila, že lhůta pro uzpůsobení zákona podle unijního práva uplynula už v polovině předloňského prosince.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…