Právník rozebral výzvu Černochové vystoupit z OSN. Skončil v „bloku“

29.10.2023 19:16

Právník Ondřej Dostál označil sobotní výzvu ministryně obrany Jany Černochové k vystoupení Česka z z OSN jako „neskutečnou pitomost“. Na sociální síti se pod jeho příspěvkem rozhořela zajímavá diskuse, v níž mu lidé dávali za pravdu, objevili se však i oponenti. Od ministryně obdržel právník Dostál rovnou blokaci.

Právník rozebral výzvu Černochové vystoupit z OSN. Skončil v „bloku“
Foto: Reprofoto: Prostor X
Popisek: Ondřej Dostál

Ministryně obrany Černochová v sobotu vyzvala k vystoupení Česka z OSN, a to kvůli rezoluci vyzývající mimo jiné k humanitárnímu příměří mezi radikálním palestinským hnutím Hamás a Izraelem. „Vím, že je dnes významný den pro nás a chceme slavit naše 105. výročí republiky. Ale tímto se prostě nedá promlčet, promiňte mi to. Přesně před třemi týdny Hamás vyvraždil více než 1 400 Izraelců, což je na jejich počet obyvatel více obětí, než zavraždila militantní islamistická organizace al-Káida 11. 9. 2001 v USA. A jenom čtrnáct zemí včetně té naší se proti bezprecedentnímu teroristickému útoku spáchanému teroristy z Hamásu jasně a srozumitelně postavilo! Stydím se za OSN. Podle mého názoru – nemá ČR – v organizaci, která fandí teroristům a nerespektuje základní právo na sebeobranu, co pohledávat. Vystupme,“ napsala ministryně na sociální síť X.

Text navržený Jordánskem a dalšími arabskými zeměmi získal konkrétně podporu 120 zemí, 45 se zdrželo hlasování. Izrael, Spojené státy a dalších 12 zemí včetně Česka, Rakouska, Maďarska a Chorvatska hlasovalo proti.

Zatímco zástupci vládních stran povětšinou doufají, že se Černochová nechala unést emocí, právník Ondřej Dostál takové prohlášení z úst šéfky obrany odmítl a za svou kritiku dostal od Černochové blokaci.

„Mám blok od Černochové, která chce vystoupit z OSN. Uff, aspoň mě neodvezla na Libavou,“ vtipkoval. Na Libavou musel jet s Černochovou majitel zlaté olympijské medaile a voják z povolání David Svoboda za to, že schvaloval účast Rusů a Bělorusů na olympijských hrách a v kvalifikačních soutěžích.

A pokračoval: „Díky tomu si můžeme říct, jak neskutečná pitomost to je z hlediska mezinárodního práva. A taky kdo další z OSN (resp. SN předtím) vystupoval. Hitler, Mussolini, Japonci... super společnost,“ dodal Dostál k výzvám Černochové na vystoupení z OSN.

 

 

V diskusi s ostatními uživateli připomněl, že z OSN od jejího založení AFAIK nevystoupil nikdo. Snad to zkoušel jen filipínský Duterte a recentně nějací blázínci z USA, ale nic z toho nebylo, takže bychom asi byli zase jednou v něčem první,“ uvedl právník.

„Asi nenajdeme ve světě jiného ministra obrany s obdobnou prezentací. A to ani mimo OSN, kde je jen Vatikán a právě ta Palestina, kvůli které chce z OSN vystupovat,“ pozastavoval se diskutér Martin Chmela nad vyjádřením ministryně obrany. Svěřil se, že jej Černochová také zablokovala, a vtipkoval: „Jelikož mě dlouho blokuje, tak jsem ani nevěděl, že má tuto infantilní profilovku.“ Vtipu se chytil i Dostál, a na adresu Černochové si tak utahoval: „Ano, to je kouzelná shoda okolností... bohužel příští profilovky paní věčně mladé ministryně již budou upřeny i mně,“ napsal.

 

 

Své zastoupení našly v diskusi i názory, že Černochová má pravdu. „OSN je Titanik. Dostál, Hitler a Mussolini, ba i Japonci nejeli na Titaniku. Fujtajbl. Mlátíte tu ženu pod pás,“ vzkázal přispěvatel do diskuse Dostálovi. Ten jeho slova promptně vyvrátil: „Nemá, je to pitomost, už proto, že bychom byli první, kdo z OSN kdy vystoupil. A ocitli bychom se mimo ni s Vatikánem a Palestinou... A pak taky OSN dělá spoustu dalších bohulibých agend kromě této, o které jediné zřejmě Černochová ví, neb je bez vzdělání,“ rýpl si právník do ministryně.

 

 

„Potřebujeme něco jiného. OSN své mírové cíle neplní a hlavní slovo tam mají státy, které potlačují lidské svobody,“ připojil názor Daniel Štěpánek.

 

 

„Udělat ministryní obrany osobu, která neumí kontrolovat své emoce a opakovaně reaguje unáhleně, neuváženě a hystericky, opravdu nebylo šťastné,“ povzdechla si nad celou situací komentující Ivana.

 

 

Jiní označovali OSN přes všechny své mouchy jako fórum pro diplomacii. „Diplomacie je nutná hlavně s nepřáteli, s přáteli se domluvíme snadno. Jediná alternativa diplomacii je válka,“ uvedl Jan Mašek.

 

 

Rezoluce Valného shromáždění OSN nejsou sice závazné, ale jsou silně symbolické. Izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan přijetí rezoluce ostře zkritizoval a prohlásil, že OSN pozbyla legitimity. Podle něj dala většina světového společenství přijetím rezoluce najevo, že spíše než Izrael podporuje „nacistické teroristy“. Izraelský diplomat podle Reuters také hovořil o potřebě zničit Hamás.

Nový konflikt mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamás vypukl v sobotu 7. října, když palestinští ozbrojenci zaútočili na jihu Izraele, což si podle izraelských úřadů vyžádalo přes 1 400 mrtvých. Útočníci navíc unesli podle izraelské armády přes 220 lidí. Izrael v odvetě zahájil vzdušné údery na Pásmo Gazy, kde podle palestinských úřadů přišlo o život přes 7 300 lidí. Celá oblast je pod izraelskou blokádou. Pásmo Gazy a jeho úřady ovládá od roku 2007 Hamás.

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl, že rozhořčení ministryně obrany Jany Černochové (ODS) nad rezolucí Organizace spojených národů (OSN) ke Gaze chápe, z jeho vyjádření pro ČTK ale zároveň vyplynulo, že Česká republika v OSN zůstane a bude tam dál prosazovat své postoje. Uvedl, že Česko společně například se Spojenými státy či Rakouskem hlasovalo v souladu s tím, co dlouhodobě zastává. Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) dnes v České televizi řekl, že nepočítá s tím, že by se vláda zabývala odchodem Česka z OSN. Podle výkonného ředitele Asociace pro mezinárodní otázky (AMO) Víta Dostála by bylo vystoupení z OSN „úplná hloupost“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

až budou šetřeny výběrová řízení a nákupy na obraně nebude se černochová mít kam ukrýt , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusecharl , 29.10.2023 19:23:00

|  7 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…