Pražské ANO sněmovalo a našlo nástupce Stropnického. My jsme viděli, co se kolem toho dělo

11.11.2017 21:03

Po dvou letech skončil ve vedení pražského hnutí ANO Martin Stropnický a do čela byl zvolen dosavadní místopředseda Jan Říčař. Ten by měl podle Andreje Babiše zajistit dobrou přípravu na komunální volby v příštím roce, ale také nabírat více nových členů a zakládat více místních organizací. Nový předseda ujistil o tom, že nehodlá vést pražskou kandidátku a spolu s ostatními členy naprosto podporuje na post primátorky Adrianu Krnáčovou.

Pražské ANO sněmovalo a našlo nástupce Stropnického. My jsme viděli, co se kolem toho dělo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Říčař

Překvapení se nekonalo při volbě nového předsedy pražského hnutí ANO, když ten dosavadní, ministr obrany Martin Stropnický, pozici neobhajoval. „Avizoval jsem už několik měsíců, že se o funkci ucházet nebudu. Je to funkce nesmírně odpovědná a náročná na čas i na výkon, která se dá jen velmi obtížně kombinovat s ministerským nebo poslaneckým postem,“ vysvětlil svůj krok Martin Stropnický. Do čela pražské organizace hnutí ANO byl zvolen dosavadní první místopředseda Jan Říčař z Prahy 11, což potvrzuje domluvy, o nichž ParlamentníListy.cz v nedávných dnech informovaly. Potvrdil se i další předpoklad, že prvním místopředsedou bude Miroslav Nauč z Prahy 15.

„Je to perspektivní komunální politik, tak věřme, že se mu podaří krajskou organizaci v Praze, která má velké rezervy, pozvednout,“ komentoval zvolení nového pražského šéfa předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Jasný vítěz nedávných parlamentních voleb měl nejchudší výsledek právě v hlavním městě, takže se není co divit, že byl s dosavadním pražským vedením Andrej Babiš dlouhodobě nespokojen a od nového vedení očekává, že přijde s konkrétními návrhy už začátkem příštího roku, že se dobře připraví na komunální volby, že bude nabírat více nových členů a zakládat více místních organizací.

Krnáčovou podporuje na primátorku celá pražská organizace ANO

„Znám názory pana předsedy na Prahu, ale bez jakéhokoli předstírání je Praha pro hnutí ANO nejtěžší kraj. Je to kraj, kde jiné strany nebo hnutí mají své jakési domovské právo. Je to místo, kde my jsme před lety nezačali úplně ideálně, měnili se krajští předsedové, hledala se správná míra rozdělení Prahy na oblastní organizace. Snažili jsme se být aktivnější z hlediska přijímání členů, ale zároveň si prověřovat členy a mít jistotu, že se k nám nehlásí někdo ze zištných důvodů,“ upozornil Martin Stropnický na to, že volební výsledky hnutí ANO mohou přitahovat i lidi, kteří ani tak nemyslí na to, co by pro hnutí mohli udělat oni, ale co by z něj mohli mít sami.

„Pan předseda je kritický, to je jeho naturel. Ale to, že jsme v Praze vyhráli, tak vzhledem ke zmíněným okolnostem nepovažuji za nějaký špatný výsledek. Pro nás je příští rok velice významný a rádi bychom nejen udrželi magistrát, ale ještě trochu posílili,“ přiznal Martin Stropnický plány hnutí ANO v hlavním městě pro komunální volby v příštím roce. V takovém případě by se na primátorském postu nic nezměnilo. „Neuvažuji o tom vést pražskou kandidátku, naprosto podporuji paní primátorku Krnáčovou stejně jako ostatní členové,“ objasnil nově zvolený předseda pražského hnutí ANO Jan Říčař, že se Adriana Krnáčová v rámci hnutí žádného rivala obávat nemusí.

Nového pražského šéfa ANO musí potvrdit celorepublikové předsednictvo

Při posledních komunálních volbách v říjnu 2014 dosáhlo hnutí ANO v Praze na 22,08 procenta a získalo sedmnáct mandátů. Předpokládaný další úspěch a pokračující propad ČSSD by měl utnout vliv politiků z této strany Březiny, Pocheho a Hulinského. „Vím, že to nebude vůbec snadné. Hnutí sice vyhrálo v Praze i parlamentní volby, ale bylo to znatelně méně výrazné vítězství než ve všech ostatních regionech. A já to neberu na lehkou váhu. Komunální volby přijdou velmi brzy a my nesmíme ztratit ani jeden den,“ konstatoval Jan Říčař k první velké zkoušce, která ho v čele pražské organizace hnutí ANO v příštím roce čeká.

Jan Říčař, který je zároveň radním na Praze 11, získal v tajné volbě 71 z 92 vydaných hlasovacích lístků a byl zvolen hned v prvním kole (jeho protikandidátem byl Pavel Čihák z Prahy 4, který získal 14 hlasů). Ovšem pozici krajského předsedy v hlavním městě mu definitivně posvětí až celorepublikové předsednictvo hnutí ANO. Vedle prvního místopředsedy Miroslava Nauče byli do vedení zvoleni ještě místopředsedové Karel Grabein Procházka z Prahy 1, pražský radní pro majetek, a Radomír Nepil z Prahy 8. Přesně o takovém složení psaly ParlamentníListy.cz už několik dnů před pražským sněmem hnutí ANO na základě informací od svých zdrojů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…