Pražský dopravní podnik varuje řidiče: Nenapomínejte cestující bez roušky, ať není konflikt

31.07.2021 9:17

Dopravní podnik hlavního města Prahy dal řidičům autobusů, tramvají a metra doporučení, aby se vyvarovali napomínání cestujících, kteří na sobě nebudou mít roušku či respirátor. Důvodem jsou obavy z konfliktu s těmito cestujícími. Zejména pasažéři pod vlivem alkoholu bývají na takové poznámky prý agresivní, píše Seznam Zprávy.

Pražský dopravní podnik varuje řidiče: Nenapomínejte cestující bez roušky, ať není konflikt
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pražské metro pocítilo v důsledku bezpečnostních opatření proti koronaviru velký úbytek cestujících

Zaměstnanci dopravního podniku nekontrolují nošení ochrany úst, aby neohrožovali svou bezpečnost.

„Dodržování nošení respirátorů nebo nanoroušek v prostorách metra či ve vozech povrchové dopravy naši zaměstnanci nekontrolují, a týká se to všech profesí: strojvedoucích, dozorčích stanic nebo revizorů,“ vysvětluje mluvčí dopravního podniku Aneta Řehková.

Původní zdroj ZDE

„Naši provozní zaměstnanci mají instrukce, aby cestující osobně neupozorňovali, pokud respirátory nebo nanoroušky nemají nasazeny, a nevznikaly tak v MHD konfliktní situace. Je to ochrana a zajištění bezpečnosti našich zaměstnanců,“ dodává.

K upozorňování na povinnost nosit ochranu dýchacích cest podle ní slouží nahrávky z rozhlasu v metru nebo povrchových vozech. Připomíná, že dodržování nošení ochrany úst a nosu je plně v kompetenci městské policie, která v metru provádí namátkové kontroly.

Strážníci v terénu však uvádějí, že ochota lidí nosit v MHD zakryté dýchací cesty ubývá. „Jednotlivci, kteří jsou většinou pod vlivem alkoholu, jsou při jednání se strážníky agresivní, v nejednom případě proto došlo na použití donucovacích prostředků,“ dodala mluvčí pražské městské policie Irena Seifertová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…