Pražský imám: Že chceme dobýt svět a vše ostatní vymazat z povrchu zemského? Ano, ale jen teoreticky, nebojte se

17.08.2016 13:35

Islámský duchovní Samer Shehadeh obviňuje z negativního vnímání islámu a muslimů v Česku média, která tuto problematiku zkreslují. Výsledek jsou pak prý útoky na muslimy, které zažívá pravidelně i on sám. Konkrétní příklady Shehadeh uvedl v rozhovoru pro Český rozhlas Plus, kde také vysvětlil, jak je to s údajnou touhou muslimů dobýt svět, a identifikoval příčiny islámského terorismu.

Pražský imám: Že chceme dobýt svět a vše ostatní vymazat z povrchu zemského? Ano, ale jen teoreticky, nebojte se
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace Muslimové proti terorismu. Předtím se několik muslimů zúčastnilo křesťanské bohoslužby v kostele Nejsvětějšího Srdce Páně

Samer Shehadeh je pražský muslimský duchovní. Vystudoval islámské právo šaría a nyní se dle svých slov zaměřuje na vzdělávání muslimské komunity v islámu a osvětu nemuslimské veřejnosti tak, aby dokázala rozlišit, co islám je a co nikoliv.

Jako muslim v Česku prý nemá problém praktikovat svoji víru a ani se prozatím nesetkal s žádnou diskriminací. Zaznamenal nicméně, že tuzemské ovzduší vůči muslimům a islámu povážlivě těžkne. Příčinu spatřuje Shehadeh v protiislámské mediální kampani. Zejména bulvár totiž dle něho zobecňuje, přehlíží fakta a o světě islámu informuje převážně negativně.

Ačkoliv nemá Shehadeh problém vyznávat v Česku víru, často čelí verbálním útokům ze strany Čechů. Prakticky pokaždé, když vyrazí se ženou na nějaké veřejné místo, křičí na ně a nadávají jim. Spousta muslimek si prý již kvůli tomu dokonce sundala šátky. Shehadeh nicméně jedním dechem dodává, že nemůže generalizovat, neboť celá řada Čechů se k nim chová přívětivě.

Rozhovor k poslechnutí ZDE

V další části rozhovoru muslimský duchovní zpochybnil tvrzení ředitele odboru vnějších vztahů Arcibiskupství pražského Milana Badala o tom, že islám má světovládné tendence. Shehadeh vysvětlil, že muslimové skutečně věří, že před soudným dnem dojde k ovládnutí světa, a jsou přesvědčeni, že islámské právo šáría je nejideálnější úprava pro společnost i stát.

Nicméně jedna věc je teorie, jiná praxe. Shadeh se pokusil uklidnit všechny ty, kteří by se po jeho slovech mohli začít bát, tím, že se nikdy nestalo, že by muslimové dobyli svět a vymazali z povrchu zemského všechny ostatní režimy. Uvedené představy doposud zůstaly v teoretické rovině.

K radikalizaci muslimů v Evropě dochází dle muslimského duchovního proto, že se v nich hromadí emoce a sužují je pocity bezradnosti. Když se navíc dívají, jak se velmoci spikly proti některým muslimským národům, jako je Sýrie a Irák, kde jsou lidé vyvražďováni po desítkách každý den, a jako reakci na to pozorují pouze diplomatické proklamace a žádný vojenský zásah, popř. zásah namířený proti muslimům, mají pocit, že musí jít pomoci svým souvěrcům.   

Řešení vidí Shehadeh v nátlaku Zápaďanů na vlády jejich zemí, aby přestaly vojensky zasahovat v muslimských zemích a pomáhat Rusku a dalším velmocem v masakrech, k nimž tam dochází.

reklama

autor: luš

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…