Pražský starosta z TOP 09 chce nechat vypracovat dokument o roli maršála Koněva. Má tam ulici

08.06.2019 16:09

Vedení třetí městské části Prahy chce nechat zpracovat dokument, který prozkoumá a zhodnotí roli sovětského maršála Ivana Stěpanoviče Koněva v české historii mezi lety 1945 a 1968. ČTK to řekl starosta Jiří Ptáček (TOP 09). Doplnil, že tím reagují na žádost skupiny více než stovky občanů Prahy 3, kde je po maršálovi pojmenována významná třída.

Pražský starosta z TOP 09 chce nechat vypracovat dokument o roli maršála Koněva. Má tam ulici
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odhalení zrestaurovaného pomníku maršála Koněva s novými popisnými deskami. Marta Semelová byla proti

Podobná diskuse se odehrála v Praze 6, kde má Koněv pomník. Radnice u něj nechala umístit vysvětlující destičku, která za minulého režimu nekriticky oslavovanou postavu sovětského vojevůdce problematizuje.

„Na Praze 3 máme tu stopu v názvu Koněvovy ulice a oni (žadatelé) by chtěli, abychom se s tím nějakým způsobem historicky vypořádali a aby se o tom minimálně vedla debata,“ uvedl starosta. Dodal, že na území městské části se nachází i pomník sovětským vojákům na Olšanských hřbitovech, kam každoročně jezdí uctít jejich památku ruští motorkáři z klubu Noční vlci.

O záměru nechat studii vypracovat bude v úterý jednat zastupitelstvo. Pokud by ho odsouhlasilo, mohla by radnice podle Ptáčka oslovit například Ústav pro studium totalitních režimů nebo Vojenský historický ústav, které shodou okolností oba sídlí na území třetí městské části. „O konkrétním pojetí bychom ještě vedli debatu,“ doplnil s tím, že vedení radnice, které se skládá z TOP 09 a STAN, Pirátů a Zelených, se myšlenka občanů líbí.

Podle důvodové zprávy k rozhodnutí, které schválila rada městské části, má případná publikace brát v potaz roli Koněva při osvobozování Prahy v květnu 1945 včetně bombardování Mladé Boleslavi 9. května a odvlečení československých občanů původem ze zemí Sovětského svazu do gulagů. Dále materiál zmiňuje vedoucí roli maršála v krvavém potlačení maďarského národního povstání v roce 1956, jeho působení při budování Berlínské zdi či úlohu v přípravě srpnové invaze vojsk Varšavské smlouvy v roce 1968.

Jméno Koněva se v prostředí pražské komunální politiky neobjevilo poprvé. Maršálovu sochu na náměstí Interbrigády v Bubenči z roku 1980 opakovaně poškodili sprejeři. Radnice Prahy 6 také před necelým rokem nechala pomník osadit tabulkou, připomínající mimo jiné roli maršála v invazi z roku 1968. Ruské velvyslanectví se proti kroku ohradilo a v prohlášení uvedlo, že Koněv vzhledem k věku v roce 1968 už ve vedení sovětské armády nebyl a na přípravě invaze se podle moskevských archivů nepodílel. Starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) tehdy řekl, že si radnice za přesností textu stojí.

reklama

autor: nab

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…