Pražští zastupitelé neprojednali materiál týkající se dluhu za tramvaje

19.06.2015 6:04

Pražští zastupitelé včera pozdě večer přerušili projednávání materiálu, podle kterého by strojírenská firma Škoda Transportation mohla přeprodat závazky pražského dopravního podniku za miliardové dodávky tramvají. Náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD) řekl, že návrh musí projednat příslušné výbory zastupitelstva. Pražský dopravní podnik, který je největší městskou firmou v ČR, dosud zaplatil zhruba polovinu z 250 objednaných tramvají, jejichž hodnota je přes 19 miliard korun. Hlavní město ručí strojírenské firmě za řádné splacení závazků.

Pražští zastupitelé neprojednali materiál týkající se dluhu za tramvaje
Foto: DPP
Popisek: Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) představil novou nízkopodlažní tramvaj.

V původním kontraktu z roku 2006 se město pod vedením tehdejšího primátora Pavla Béma (ODS) zavázalo odebrat 250 tramvají 15T ForCity. Smlouva dopravní podnik na několik let zatížila vysokými splátkami. Loni byla vyjednána dohoda, z níž vyplývá mimo jiné odklad splátek za tramvaje. Z radou projednávaných změn ručitelského prohlášení vyplývá, že Škoda Transportation může dluh dopravního podniku prodat bankám nebo společnosti, která s ní tvoří koncern. Konečné rozhodnutí je na zastupitelstvu, které se k návrhu vrátí na zářijovém jednání.

Ředitel dopravního podniku Jaroslav Ďuriš tvrdí, že by případný prodej závazků pro dopravní podnik nic neznamenal. "Zatím Škoda Transportation pouze zvažuje možnost refinancování projektu prostřednictvím bankovních domů," uvedla nedávno mluvčí strojírenské firmy Lubomíra Černá.

Dohodu o úpravě smlouvy podepsal dopravní podnik a strojírenská firma po několikaměsíčním vyjednávání loni v květnu. Kromě rozložení splátek a zachování ceny se dohodly mimo jiné na lepší výbavě tramvají a prodloužení záruky pro již dodané poruchové tramvaje. Pro dopravní podnik dohoda znamená, že od letošního roku místo 2,3 miliardy korun ročně splácí polovinu. Letos by měl odebrat 34 tramvají. Dodávku podle Ďuriše očekává v létě. Praha ručí za to, že podnik závazky splatí do roku 2022.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…