Před 110 lety se narodil politik Pražského jara František Kriegel. Dostal vyznmenání od prezidenta Zemana

09.04.2018 9:56

Lékař a politik, protagonista reformního Pražského jara František Kriegel se narodil 10. dubna 1908 v polském městě Stanislawów. Do povědomí veřejnosti se zapsal především statečným občanským postojem v srpnu 1968, kdy v Moskvě odmítl jako jediný z československých představitelů podepsat potupný brežněvovský diktát, připomíná ČTK.

Před 110 lety se narodil politik Pražského jara František Kriegel. Dostal vyznmenání od prezidenta Zemana
Foto: Hanka Brožková - KPR
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Kriegel vystudoval medicínu v Praze a ve 30. letech se zúčastnil jako lékař španělské občanské války. Po roce 1945 byl členem pražské organizace KSČ a podílel se na komunistickém převratu. V letech 1949 až 1952 působil jako náměstek ministra zdravotnictví, po čistkách ve vedení strany byl z funkce odvolán a pracoval jako lékař v Tatře Smíchov. V roce 1964 byl zvolen poslancem Národního shromáždění. Od dubna do srpna 1968 byl i členem Ústředního výboru KSČ. Odvolán z předsednictva ÚV KSČ byl poté, co odmítl podepsat takzvaný moskevský protokol, jenž obsahoval mimo jiné opatření po obsazení Československa.

Normalizátoři mu neodpustili principiální postoj, který znovu potvrdil v Parlamentu hlasem proti dočasnému pobytu sovětských vojsk. Vyloučili ho z komunistické strany a odstranili z veřejných funkcí. Mezi prvními podepsal Chartu 77, angažoval se v disentu a StB ho sledovala do konce života. Když 3. prosince 1979 v Praze zemřel, totalitní režim zakázal veřejný pohřeb.

Politikovu památku uctila v roce 1987 Nadace Charty 77 ve Stockholmu zřízením Ceny Františka Kriegla. Každoročně se uděluje v den jeho narozenin jednotlivcům nebo občanským institucím za příkladnou statečnost v úsilí o dodržování lidských práv, občanských svobod a politické tolerance.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…