Před 23 lety začalo platit právo rakety. A NATO tomu říkalo „milosrdný anděl“. Hořká připomínka barbarství v Jugoslávii

24.03.2022 23:00

Lidé v Praze si přišli ve čtvrtek večer připomenout 23. výročí útoku NATO proti Jugoslávii v roce 1999. Na pietním shromáždění vystoupil také poslanec Jaroslav Foldyna (SPD) a dokumentarista, režisér a autor filmu Uloupené Kosovo Václav Dvořák, aby varovali před válkou politiků a upozornili, že mezinárodní právo je porušováno dodnes. Ocenili také Zemanovu omluvu Srbsku.

Před 23 lety začalo platit právo rakety. A NATO tomu říkalo „milosrdný anděl“. Hořká připomínka barbarství v Jugoslávii
Foto: Vít Hassan
Popisek: Jaroslav Foldyna na připomínce „ukradení Kosova“

V osm hodin večer 24. března roku 1999 napadlo letectvo NATO Jugoslávii a na školy i nemocnice v Bělehradu dopadly první bomby. Letos, stejně jako každý rok, se toho dne v osm hodin večer scházejí lidé v Mostecké ulici v Praze, aby si připomněli tuto událost.

Úvodního slova na pietním shromáždění se chopil poslanec Jaroslav Foldyna. „Nemám radost, když tu musím stát před historickou budovou, kterou daroval Tomáš Garrigue Masaryk Jugoslávii v 18. roce. Ten, který budoval náš stát, a aby mohl cestovat, tak měl v kapse srbský pas,“ uvedl politik před budovou velvyslanectví Srbska.

„Tomáš Garrigue Masaryk budoval naši zemi se srbským pasem. Možná proto je nás tu dnes tolik, že si to uvědomujeme. Bohužel, ne vždy si především politici uvědomují některá fakta a pravdy,“ pokračoval Foldyna.

„V tento den v roce 1999 vzlétly k nebi první salvy, aliance NATO zahájila útok na Jugoslávii. Na 10 milionů lidí začaly dopadat bomby států aliance NATO, bez vyhlášení války a bez rezoluce Rady bezpečnosti OSN,“ připomněl, že v ten den byla porušena všechna mezinárodní práva: „Ano, 24. března 1999 přestalo platit mezinárodní právo,“ dodal.

„A s tím se potýkáme dodneška!“ burcoval Foldyna. „Začalo platit právo silnějšího. Začalo platit právo, že kdo má rakety a zbraně, může zabíjet. A také zabíjel, zabíjeli civilisty, házeli kazetové a grafitové bomby v rozporu s mezinárodním právem, a to se děje prostě pořád,“ zopakoval poslanec za hnutí SPD.

„Už 23 let se tu scházíme, abychom uctili památku těch, kteří položili životy kvůli agresivní akci provedené státy NATO. Říkali tomu ‚Milosrdný anděl‘; podivné jméno pro akci, která rozbíjí infrastrukturu fungujícího státu a zabíjí,“ řekl Foldyna s tím, že přes takové zvěrstvo byli mnozí ledově klidnými, byť bylo porušeno mezinárodní právo. „Není možné, abychom to tolerovali,“ zdůraznil.

Řekl, že vnímá omluvu prezidenta Zemana, kterou nedávno pronesl k srbskému lidu. „Já to vnímám, málokdy to nějaký politik udělal,“ ocenil, že se Zeman za bombardování Jugoslávie Srbům omluvil. „Politikům to je ale jedno, završili to dokonce v roce 2008, když přijeli do Teplic jako banda loupežníků a uznali Kosovo,“ připomněl Foldyna, že takto se demokraticky zvolení politici nechovají.

„My nechceme, aby se kdekoliv na světě porušovalo mezinárodní právo. Nechceme, aby lidi umírali ve válkách vedených jen proto, že to chce pár politiků, kteří z toho mají peníze a takto rozhodli o lidech,“ řekl s poděkováním směrem k zúčastněním Foldyna.

Slovo převzal dokumentarista, režisér a autor filmu Uloupené Kosovo Václav Dvořák. K bombardovací akci států NATO řekl: „Bylo to použití ničivé síly, šlo pouze o vyhubení civilistů, kteří za nic nemohli. Útok byl veden na zemi, která nikoho neohrožovala, žádného ze svých sousedů. Bylo to čisté barbarství, bez důvodu.“

Připomněl, že cílem bylo zničení Jugoslávie: „Protože tento mnohonárodní a mnohonáboženský stát byl konkurenčním projektem EU, která tehdy vznikala. Německo se zasloužilo o to, že na jejím území začaly války,“ upozornil Dvořák, který během svého projevu vyčíslil nejen lidské ztráty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…