Před pár měsíci zahodil sendvič se slaninou před mešitu. A dopadl velmi zle

30.12.2016 12:10

Britská média se věnují záhadné smrti pětatřicetiletého Kevina Crehana, který si odpykával trest za šíření nenávisti. Společně s dalšími svými kumpány byl před několika měsíci odsouzen za „šíření nenávisti“ vůči muslimům.

Před pár měsíci zahodil sendvič se slaninou před mešitu. A dopadl velmi zle
Foto: David Daniel
Popisek: Modelky pózovaly před vchodem do mešity

Crehan byl v červenci letošního roku se svými společníky Alisonem Bennettem, Markem Bennettem a Angelinou Swalesovou uznán vinným z rasově motivovaného útoku proti muslimům.

Letos v únoru pohodili sendviče se slaninou před budovu mešity Jamia v Bristolu, odkud všichni pachatelé pocházeli. Jak píše Daily Mail, vedle zneuctění mešity vepřovým produktem mávali vlajkou s Křížem svatého Jiří, kde byla napsáno „Ne mešitám“.

Všichni obvinění se tehdy ke svému činu doznali. Crehan si v bristolském vězení odpykával trest ve výši dvanácti měsíců, Mark Bennett „dostal“ o tři měsíce méně a další dvě ženy po šesti měsících. Soud nerespektoval pověstnou britskou svobodou projevu a čin, který by byl v České republice či jiných východoevropských státech kvalifikován maximálně jako lehký přestupek, označil za „útok na Anglii a její principy svobody náboženského vyznání“.

Crehan si stačil odsedět sotva polovinu svého trestu a tři dny po Štědrém dnu byl ve své cele nalezen mrtev. Vyšetřování je zatím na začátku a na stole je hned několik verzí. Vedle sebevraždy však vyšetřovatelé ještě pracují i s verzí pomsty ze strany muslimských spoluvězňů. V samotném Bristolu sice nežije na rozdíl od jiných britských měst natolik početná muslimská komunita, ale ve vězení bývají muslimové zastoupeni mnohem více.

Jak informovala redakce serveru ParlamentníListy.cz letos v únoru, v rámci britské populace se považuje za muslima každý dvacátý člověk, ale ve vězeních je to každá sedmá osoba. Už při vynesení rozsudku se mnozí podivovali nad jeho přísností. Samotný Crehan byl umístěn do vězení typu B, které je považováno za druhou nejpřísnější kategorii. Zdejší vězni sice nevyžadují maximální možný dohled, ale v případě útěku jsou považováni za vážné ohrožení pro společnost.

Jak již bylo řečeno, muslimská komunita v Bristolu není nijak zvlášť početná, ale v posledních letech se počet jejích členů rapidně rozrůstá. Zatímco ještě před patnácti lety žilo v aktuálně čtyřsetpadesátitisícovém městě jen asi 7500 muslimů, před pěti lety to bylo již 27 000 a nyní se odhady pohybují někde kolem 35 000. Ve městě funguje více než deset mešit a před sedmi lety zde byl místní muslim Isa Ibrahim uznám vinným z plánování teroristického útoku na nákupní centrum.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…