Před pěti lety poprvé schválila Sněmovna své vlastní rozpuštění

19.08.2018 14:51

Politická krize, která před pěti lety začala policejním zásahem na Úřadu vlády a vyvrcholila demisí vlády Petra Nečase, vedla 20. srpna 2013 také k historicky prvnímu úspěšnému hlasování Sněmovny o vlastním rozpuštění. O stejném kroku rozhodovali poslanci už o měsíc dříve, tehdy se ale nenašlo dost hlasů, připomíná ČTK.

Před pěti lety poprvé schválila Sněmovna své vlastní rozpuštění
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na pořadu schůze sněmovny byla výroční zpráva ČNB nebo kůrovcová kalamita. Na začátku schůze poslanci uctili památku Dagmar Burešové minutou ticha

Srpnové hlasování, které se konalo již po demisi vlády vedené Jiřím Rusnokem, získalo podporu napříč kluby, jen poslanci ODS vesměs opustili sál.

Před pěti lety to bylo podruhé, co Sněmovna skončila předčasně, poprvé se tak stalo v roce 1998, tehdy ovšem jiným způsobem. Impulzem tehdy byla politická krize, která vypukla po skandálu kolem financování ODS a jež vedla v listopadu 1997 k pádu koaličního kabinetu Václava Klause (ODS). Součástí řešení byla kromě dočasné vlády nestraníka Josefa Tošovského i dohoda o předčasných volbách. Politici tehdy šli cestou zvláštního ústavního zákona, kterým Sněmovna zkrátila své funkční období.

Podobně se politické strany rozhodly řešit i krizi v roce 2009, kdy poslanci vyjádřili nedůvěru koaliční vládě Mirka Topolánka (ODS). Zvláštní ústavní zákon ovšem zrušil na návrh poslance Miloše Melčáka (zvoleného za ČSSD) Ústavní soud. V reakci na toto rozhodnutí přijal Parlament novelu ústavy, podle níž prezident Sněmovnu rozpustí, pokud mu to ona sama navrhne v usnesení schváleném třemi pětinami všech poslanců. Podle ní se pak postupovalo v létě 2013.

Mirek Topolánek

  • BPP
  • Kandidát na prezidenta v roce 2018
  • mimo zastupitelskou funkci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…