Před vládou bouřili odboráři, Fiala odjel do Jeseníku. Toto tam lidem vzkázal

29.03.2023 15:50

Zatímco před úřadem vlády probíhá odborářská demonstrace, vláda v čele s premiérem Petrem Fialou zasedá mimořádně v Jeseníku. Fiala chce dle svých slov taková mimořádná zasedání mimo Prahu absolvovat až čtyřikrát do roka. „My nechceme vládnout jenom z Prahy, ale chceme řešit konkrétní problémy konkrétních lidí v jednotlivých regionech,“ uvedl Fiala a prohlásil, že strany, které neuspěly ve volbách, demonstraci odborů zneužily pro vlastní politický prospěch.

Před vládou bouřili odboráři, Fiala odjel do Jeseníku. Toto tam lidem vzkázal
Foto: Facebook
Popisek: Premiér Petr Fiala

Premiér Petr Fiala před mimořádným jednáním vlády v Jeseníku vysvětloval, z jakých důvodů se vláda vydala právě do tohoto regionu. „Dnes se celý den věnujeme návštěvě Moravskoslezského a Olomouckého kraje, hlavně Jesenicka. To je případ regionu, na který předcházející vlády často zapomínaly, ale my nechceme vládnout jenom z Prahy, ale chceme řešit konkrétní problémy konkrétních lidí v jednotlivých regionech,“ uvedl Fiala na tiskové konferenci.

„My dnes s vládou chceme zjistit, jak konkrétně tady můžeme pomoci, jaké konkrétní věci tady občany trápí, jako je problematická dopravní dostupnost, jak můžeme pomoci s turistickým rozvojem a dalšími věcmi. Moji kolegové z vlády absolvovali řadu setkání a nyní se sejdeme na vládě a budeme o tom mluvit. Já sám jsem měl program na několika místech a ty moje návštěvy se týkaly těch dvou základních věcí, které jsou pro region důležité, a to je doprava a cestovní ruch,“ vyjmenoval Fiala dvě základní oblasti, které vláda na místě řeší.

S ministrem dopravy Martinem Kupkou (ODS) premiér absolvoval kontrolní den na stavbě obchvatu Bludova, který má souvislost s výstavbou D35. „Ta je zásadní pro dopravní situaci v České republice a bude znamenat výrazné zlepšení té dopravní situace v regionu. Podle těch informací, které jsem dostal, budou dodrženy termíny a možná se je podaří i zkrátit a bude dodržen rozpočet,“ potěšilo Fialu.

Za účasti ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) premiér také cestoval do lázní v Karlově Studánce, kde se řešilo, jak může stát podpořit české lázeňství a co je třeba děla v oblasti cestovního ruchu. „Dobrá zpráva je, že po covidu se i tato oblast nadechuje a nyní ta průměrná návštěvnost lázní překračuje 65 % a celý ten podnik státních lázní se daří držet v černých číslech. Jsem rád, že je tomu tak. Mám k tomu i jednu osobní poznámku, vzpomněl jsem si po cestě do Karlovy Studánky, že jsem právě tady před více než 30 lety byl s manželkou na svatební cestě,“ zavzpomínal Fiala.

„Před chvílí jsem se v Jeseníku setkal se starostkou Zdeňkou Blišťanovou (TOP 09) a poděkoval jsem jí, že Jeseník hostí jednání vlády. Budeme se ještě bavit na společném jednání s vládou a starosty obcí a reprezentanty krajů,“ dodal premiér a vyjádřil se také k odborářské demonstraci před úřadem vlády, kde mimo jiné řečnil i opoziční poslanec Andrej Babiš.

„Já nesnižuji význam žádných protestů, ale tato dnešní demonstrace v sobě nese absurdní rysy. Tuto poznámku si neodpustím, jednak je to tak, že strany, které nevyhrály minulé volby, budou na této demonstraci vystupovat a myslím, že trochu využily odbory. My s odbory pravidelně vedeme dialog v rámci tripartity a řešíme s nimi i tu připravovanou důchodovou reformu, kvůli které se teď demonstruje,“ uvedl Fiala s tím, že mezi řečníky jsou strany od ANO po komunisty.

A překvapivé je pro něj i hlavní téma demonstrace a to důchodová reforma. „Co se týká toho tématu, tak mě to překvapuje, protože parametry důchodové reformy vláda ještě neschválila, my o tom jak s opozicí, tak s odbory vedeme jednání, tak nevím proti čemu se vlastně protestuje,“ uvedl Fiala.

„A pak jsem zaznamenal, že se protestuje proti normě Euro 7 a to chápu jako podporu vlády, protože my s tou normou nesouhlasíme a máme velkou šanci, že návrh Euro 7 upravíme, protože tak, jak je to v tuto chvíli navrženo, tak by to znamenalo velké problémy pro občany, takže naše snaha je, aby to bylo výrazně upraveno a myslím, že v Bruselu pro to máme silnou koalici,“ dodal na závěr premiér.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…