Předpověděl krizi USA, neskutečně zbohatl. Už si brousí zuby na tu další. Jde o miliardy

21.08.2023 14:20

Investor Michael Burry se proslavil svou předpovědí finanční krize z let 2007–2010. Nyní vsadil 1,6 miliardy dolarů na krach akciového trhu ve Spojených státech amerických. Finanční krach letos nicméně předpovídá už podruhé, na začátku roku se za svou špatnou předpověď omluvil.

Předpověděl krizi USA, neskutečně zbohatl. Už si brousí zuby na tu další. Jde o miliardy
Foto: Repro Youtube
Popisek: Investor Michael Burry

Anketa

Vnímáte Alexandra Dubčeka jako kladnou postavu našich dějin?

54%
41%
hlasovalo: 10690 lidí
Americký investor Michael Burry je znám především jako jeden z prvních investorů, který předpověděl a vydělal na krizi rizikových hypoték, která nastala v letech 2007 až 2010. Podle v pondělí zveřejněných údajů od Komise pro kontrolu cenných papírů nyní sází proti akciovému trhu, konkrétně pak proti indexu S&P 500 a Nasdaq 100.

V pondělí Prostřednictvím svého investičního fondu Scion Asset Management, vstoupil do trhu s put opcemi (právem prodat aktivum z aurčitou cenu) proti SPDR S&P 500 ETF Trust, jejíž fond sleduje výkonnost indexu S&P 500, v hodnotě 866 milionů dolarů. Dále nakoupil za 739 milionů dolarů v prodejních opcích proti fondu EFZ Invesco QQQ Trust, jenž sleduje index Nasdaq 100. Tyto investice sázející na pokles trhu činí přes 1,6 miliardy dolarů (35 miliard korun) a podle Kryptomagazin.cz tak představuje 93 procent z Burryho celkového portfolia.

Burry nicméně na možný propad trhu tento rok neupozorňuje poprvé.  V lednu tohoto roku na twitteru sdílel příspěvek obsajující jediné slovo a to: „Prodávejte.“ O dva měsíce později se svým sledujícím omluvil a přiznal chybu. „Mýlil jsem se, když jsem říkal, ať prodáváte,“ připustil tehdy. Index S&P 500 si dle CNN polepšil o 16 procent a Nasdaq 100 o 38 procent.

Burryho fond Scion Asset Management se též zbavuje akcií regionálních bank. Fond prodal svých 150 tisíc akcií banky First Republic Bank. Dále pak prodal i podíly banky Huntington Bank PacWest a Western Aliance. U těchto prodejů nicméně nelze s určitostí dohledat, zda se uskutečnily před nebo po převzetí banky First Republic Bank společností JPMorgan Chase.

Burry se dále prostřednictvím Scion Asset Management zbavil i akcií čínských společností JD.com a Alibaba.

Naopak okolo 6 procent jeho firemního portfolia fondu připadá na cestovní ruch a zdravotnictví. V druhém čtvrtletí tohoto roku nakoupil akcie společností Expedia Group, MGM Restorst, CVS a Cigna.

Podle analýzy společnosti Sure Divident by obchodníci sledující investice zveřejněné Burryho společností Scion Asset Management dosáhli výnosu 56 procent.

Příběh Michaela Burryho a jeho předpovědi finanční krize z let 2007–2010 zpracoval režisér Adam McKey ve filmu Sázka na jistoru (The Big Short). Ve filmu Burryho ztvárnil Christian Bale, dále v něm hraje například Steve Carell, Ryan Golsing nebo Brad Pitt. Film byl inspirován knihou The Big Short: Inside the Doomsday Machine od Michaela Lewise.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Kroutilová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…