Předseda KSČM si přeje volební účast přes 20 procent

24.05.2019 15:58

Předseda KSČM Vojtěch Filip by byl rád, kdyby účast v současných volbách do Evropského parlamentu byla vyšší než minule, kdyby přesáhla 20 procent a KSČM měla dva nebo tři europoslance. Evropská unie podle něj potřebuje změnu a neměla by sledovat zájmy USA. Filip to dnes řekl novinářům v Českých Budějovicích, kde odevzdal svůj hlas v eurovolbách.

Předseda KSČM si přeje volební účast přes 20 procent
Foto: Archiv KSČM
Popisek: Vojtěch Filip

„Po 40 letech vývoje v EU je potřeba změny, a to dost zásadní, a bez vůle občanů nepřijde. Ti, kteří k volbám chodí, zatím vždycky generovali spolupráci evropské lidové strany a evropských socialistů. Vytvořil se neoliberální kartel, který žel přivedl Evropu do krize,“ vykládal Filip.

Evropa podle něj nemůže sledovat zájmy USA. Slova o existenci euroatlantické civilizace považuje za lichá. „Evropu uvádí do područí USA. Při politice Donalda Trumpa máme velkou šanci, aby si to v Evropě všichni uvědomili a stanovili jsme si vlastní priority,“ řekl Filip.

Uvedl, že ve volbách jde o to, zda z EU odejdou po Velké Británii další země, nebo zda lidé budou brát evropské společenství jako jim prospěšné. V EP se KSČM podle něj věnuje omezení práv nadnárodních korporací a bank. Vliv korporací vnímá jako obrovský a je podle něj čím dál těžší ochránit spotřebitele. „Je třeba se zabývat životním prostředím, bezpečností Evropy, a to nejen z důvodu případné další migrační vlny, ale z toho důvodu, že teroristické útoky stále hrozí,“ řekl Filip.

Češi dnes a v sobotu rozhodnou o přeobsazení 21 křesel ve více než sedmisethlavém Evropském parlamentu. Kandiduje rekordních 39 uskupení, která mají ve hře 842 kandidátů. Vítězství v eurovolbách bude v ČR obhajovat vládní hnutí ANO, které před pěti lety získalo zhruba 16 procent hlasů. Před pěti lety získaly ANO, ČSSD a TOP 09 se STAN po čtyřech europoslancích, KDU-ČSL a KSČM po třech europoslancích, ODS dva a Svobodní jednoho. Hlasovalo 18,2 procenta voličů.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…