Předseda KSČM zhodnotil volby do europarlamentu: Spolupráce s dalšími levicovými stranami byla prospěšná

30.05.2019 22:48

Víkendové volby do Evropského parlamentu podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa ukázaly, že komunisté jsou schopni oslovit širší levicové spektrum. Ve spolupráci se stranami ze společné kandidátky Česká levice by chtěl pokračovat. ČTK po dnešním prvním hodnocení výsledků voleb se zástupci krajů řekl, že možné už je hovořit o spolupráci v senátních volbách příští rok. O postupu v krajských volbách ve stejném termínu budou subjekty ještě jednat ve svých platformách i mezi sebou.

Předseda KSČM zhodnotil volby do europarlamentu: Spolupráce s dalšími levicovými stranami byla prospěšná
Foto: Daniela Černá
Popisek: Předseda KSČM Vojtěch Filip

KSČM získala 6,94 procenta hlasů, proti minulým volbám, kdy měla 10,98 procenta hlasů, tedy ztratila. Z kandidátky bude KSČM v Bruselu zastupovat pouze místopředsedkyně KSČM Kateřina Konečná.

„Plné zhodnocení voleb nyní provede každá strana ve své režii s tím, že se budeme dohadovat dál na další spolupráci. My jsme deklarovali, že jsou před námi krajské a senátní volby a že o postupu naše kolektivní orgány rozhodnou. Pokud jde o senátní volby, stoprocentně o tom můžeme mluvit, protože na tom byla obrovská shoda,“ uvedl Filip. Osobně spolupráci hodnotí jako prospěšnou a chtěl by v ní pokračovat.

Už v neděli Filip poznamenal, že voliči KSČM nemají Evropskou unii příliš v lásce, což stranu oslabuje. Rozdíl ve volební účasti ukázal propast mezi voliči ve velkých městech a menších sídlech, poznamenal také.

Komunisté do voleb šli se zástupci Strany demokratického socialismu, hnutí Ne základnám a KSČ.

 

 

reklama

autor: nab

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…