Předseda Podnikatelských odborů Bábek: Šťastní podnikatelé a živnostníci? Žádného se nám nepodařilo najít

15.01.2021 18:48

Zastánci drobných živnostníků se bouří. Vláda podle předsedy Podnikatelských odborů Radomila Bábka vytváří virtuální realitu o množství peněz, kterými jsou sanováni podnikatelé, kteří museli kvůli pandemii Covid-19 uzavřít své provozovny. Podle nejnovější statistik za minulý rok přerušilo své podnikání téměř sto tisíc živnostníků.

Předseda Podnikatelských odborů Bábek: Šťastní podnikatelé a živnostníci? Žádného se nám nepodařilo najít
Foto: Archiv RB
Popisek: Radomil Bábek, předseda výboru Podnikatelských odborů

„Premiér Babiš a vicepremiér Havlíček se chlubí. Prý jim oběma píší šťastní živnostníci a drobní podnikatelé, kteří radostně celému světu vzkazují, že to naše vláda dělá lépe než ta v Německu. Prý vláda posílá jako pomoc tolik peněz, kolik by si za normálního provozu živnostníci a podnikatelé nikdy nevydělali. Je vážně škoda, že žádný dopis premiér s vicepremiérem nezveřejnili. Určitě bychom chtěli, alespoň s jedním z těch šťastlivců mluvit. Bohužel se nám, i přes nezměrné úsilí, nepodařilo žádného najít,“ prohlásil Radomil Bábek, předseda výboru Podnikatelských odborů v komentáři pro Forum24 s tím, že se naopak podařilo najít počet živnostníků, kteří v roce 2020 přerušili svou činnost. Těch bylo necelých sto tisíc, což je meziroční nárůst o více než čtyřicet procent. 
 

Anketa

Necháte se očkovat proti covidu-19? (Ptáme se od 14. 1. 2021)

44%
49%
hlasovalo: 15396 lidí
„Vyhlídky do budoucna jsou nejisté. Postižené jsou celé segmenty podnikání, firmy se dostávají do existenčních problémů, což se také odráží mezi OSVČ,“ uvádí se v analýze, kterou představila společnost Bisnode společně s Dun & Bradstreet Company. 
 
„Podnikatelské odbory už od jara 2020 odhadují, že vládní opatření, chaos v řízení krize a diskriminace malých podnikatelů a živnostníků povedou k tomu, že zkrachuje či jinak skončí více než 30 procent malých firem a živnostníků. Především půjde o tzv. tradiční obory, jako jsou gastro, maloobchod, ubytování a další služby a kultura. Údaje o počtech zatím ukončených či pozastavených živností nám bohužel dávají za pravdu. Vláda dostává živnostníky do katastrofální situace,“ zlobí se jeden z nejhlasitějších zastánců živnostníků. 
 
Za pravdu mu dává také Michal Dvouletý, člen předsednictva Strany soukromníků ČR. Ten již dříve na svém facebooku dokonce mluvil o „pandemii chudoby“. „Téměř sto tisíc lidí se tedy dostalo do úzkých, muselo změnit způsob své obživy, najít si jinou práci, brigádu, zaregistrovat se na úřadu práce nebo to alespoň „vymyslet“ tak, aby za ně stát alespoň platil zdravotní a sociální pojištění. Bohužel viníkem není jen sama pandemie, ale bohužel také to, jak s ní současná vláda chaoticky bojuje. V této válce bohužel naše země bolestivě prohrává. Ví to všichni v nemocnicích, ví to všichni, kdo vzhlíží k očkování, ví to většina podnikatelů a živnostníků,“ uvedl Michal Dvouletý, který již několik let hájí Soukromníků v zastupitelstvu Zlínského kraje i města Uherské Hradiště. 
 

Ing. Michal Dvouletý, MBA

  • Soukromníci
  • zastupitel Zlínského kraje a města Uherské Hradiště
  • krajský zastupitel
 
Podle Radomila Bábka vznikly v České republiky dva rozličné světy. „Ten jeden prezentuje předseda vlády Babiš s vicepremiérem Havlíčkem. Vše je v něm, na základě jakýchsi anonymních zdrojů a vymyšlených čísel, zalito sluncem. Druhý svět je mnohem temnější. Týká se stovek tisíc lidských osudů. Temná budoucnost hrozí lidem, kteří léta budovali své živnosti a firmy. Tragédií těch lidí je, že jim vláda zakazuje pracovat a dělá vše pro to, aby je nemusela odškodnit. Vláda připravuje své občany o existenci,“ nebral si servítky předseda Podnikatelský oborů. 
 

Anketa

Je nemorální chodit na oběd či pivo do hospody, když je to teď zakázané?

hlasovalo: 8782 lidí
„Podnikatelské odbory vládě opakovaně předkládaly systém spravedlivého odškodnění pro živnostníky a podnikatele. Vzorem je rakouský a německý model, kde se spravedlivá pomoc odvíjí procentuální sazbou za stejné období předchozího roku (2019). Vláda za 12 měsíců nebyla schopna tento model ani okopírovat,“ dodal Radomil Bábek. 
 
„Denně se na nás obrací podnikatelé a živnostníci s dotazy, na jakou podporu mají nárok, proč tu podporu nedostávají a velmi často nás oslovují s tím, že jsou v bezvýchodné pozici. Vláda totiž vytvořila nepřehlednou změť různých "podpor" a ještě vše zkomplikovala spoustou vylučovacích podmínek, takže vyznat se v tom je obtížné i pro daňové poradce. Dokonce to vede k tomu, že jsme se v Podnikatelských odborech rozhodli vybudovat portál POradna, kde budeme systematicky zpracovávat a zodpovídat dotazy podnikatelů a živnostníků. Smutné je, že tím zcela jasně suplujeme práci a povinnosti státní správy, která však nechce nebo nedokáže podnikatelům a živnostníků odpovídat, a už vůbec ne radit,“ uzavřel Bábek. 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…