Předvolební debata v Jesenici: Tramvaj až do centra Prahy, kauza s ředitelem základní školy, kdo s kým by nešel...

24.09.2018 19:40

Komunální volby klepou na dveře. Jaké problémy obce řeší? A jaké se jim příliš řešit nedaří? Český rozhlas se jel podívat do obce Jesenice u Prahy, aby zjistil, co splnili stále ještě vládnoucí politici a co slibují ti, kteří mohou být teprve zvoleni. A takhle to dopadlo...

Předvolební debata v Jesenici: Tramvaj až do centra Prahy, kauza s ředitelem základní školy, kdo s kým by nešel...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jesenice

Předvolební debaty Českého rozhlasu v Jesenici se zúčastnila starostka Radka Vladyková (ANO), realista Jiří Hynek, který kandiduje na kandidátce Svobodných, Naďa Karasová kandidující za koalici TOP 09 a Rozumný rozvoj. Nechyběli ani Jana Vidímová, která kandiduje za Zelenou Jesenici, a Radek Zápotocký za ODS. Skupinu debatujících kandidátů uzavřel Pavel Smutný z hnutí STAN.

Bolavé téma: Doprava, doprava a zase doprava

Moderátor Jan Pokorný debatu otevřel ožehavým tématem – dopravní situací v Jesenici. Starostka Vladyková má za to, že doprava v Jesenici je komplikovaná, ale není to jen problém Jesenice. Na tom, že tato situace je komplikovaná, se shodli všichni kandidáti. Jiří Hynek, mimo jiné také neúspěšný prezidentský kandidát a dnes kandidát do Senátu, současnému vedení města vytkl, že situaci příliš neřeší. Jana Vidímová za Zelenou Jesenici navrhla zavést tramvajovou dopravu do Jesenice, která by byla ekologičtější. Odmítla přitom myšlenku, že to není dobrý nápad kvůli pomalosti tramvají. „Život by se měl trochu zpomalit, žijeme příliš rychle, život nám utíká mezi prsty,“ upozornila dáma. Současná starostka Vladyková tento nápad ocenila, ale jen za předpokladu, že ona tramvaj pojede z Jesenice až do centra Prahy. Hynek varoval, že za takovéto situace se Jesenice stane odstavným parkovištěm pro lidi žijící mimo Prahu.  

Anketa

Přijměte 50 sirotků ze Sýrie, předloží ve Sněmovně TOP 09. Jak byste hlasovali vy?

3%
96%
hlasovalo: 14059 lidí
Když dostal prostor Smutný, doporučil obyvatelům obce, aby víc chodili pěšky. To však neřeší tranzitní dopravu přes Jesenici, čehož si je Smutný vědom. Když byl starostou, tak se mu prý ještě v roce 2013 téměř podařilo vytlačit kamionovou dopravu z obce. Jenže jen téměř. Proti návrhu pana Smutného se prý ohradily Říčany, protože se bály, že kamiony pojedou přes ně.  

Když dostala znovu slovo Karasová, také se postavila za projekt tramvaje, protože tramvají se z Jesenice do Prahy dostanete podstatně rychleji než v kolonách autem. Aut pravděpodobně bude dále přibývat, protože Jesenice se jako satelitní městečko bude ještě rozrůstat. Vidímová k tomu poznamenala, že noví občané Jesenice potřebují také místo k potkávání. „Já chci tady pochválit paní starostku za rozšíření sítě cyklostezek,“ ocenila Vidímová, ale teď podle ní Jesenice potřebuje další prostor k životu. „Nám tady chybí nějaký lesopark nebo centrální park, kam by se dalo vyrazit na procházku. Už jsem babička a ráda bych měla kam vyrazit s kočárkem,“ podotkla dáma.

Ve druhé polovině debaty se hosté věnovali otázce vybudování nové školy, protože současná základní škola má kapacitu něco přes 500 dětí, ale do tříd zde potřebuje chodit více než 900 dětí. „Nová škola tu měla stát už v roce 2014,“ poznamenala k tomu Vladyková. Její předchůdce Smutný se bránil, že on jako starosta řešil nejpalčivější problémy obce, mezi které patřila i výstavba školky, ale na školu nedošlo. Zápotocký na to konto Smutnému vytkl, že měl udělat víc. Na současné starostce Vladykové, se kterou sedí v koalici, ocenil, že v této věci opravdu něco dělá.

Bitva mezi starostkou z ANO a bývalým starostou za STAN

Hosté svedli bitvu také o odvolání dříve úspěšného ředitele základní školy. Smutný má za to, že šlo o ředitele úspěšného a současné vedení města ho odvolalo. Podle Smutného chybně, protože si město najalo externistu, který měl najít důvod, proč ředitele odvolat. „Tady to je nádherný příklad, jak se dá všechno krásně otočit,“ kontrovala Vladyková s tím, že tohoto externistu povolal ještě pan Smutný. Kontrolu ve škole však nedělalo jen město, ale i kraj. Škola totiž měla porušit rozpočtovou kázeň, a to až o jeden milion korun. Všechno skončilo tím, že ředitel rezignoval. Ze zdravotních důvodů.

Když se znovu dostal ke slovu Hynek, divil se, že se rozebírá odvolání bývalého ředitele, a ne to, kam budou chodit děti do školy, ať už do školy základní nebo střední. „Já si myslím, že si Jesenice zaslouží nějaké gymnázium a také nějaké volnočasové aktivity žáků,“ uvedl Hynek.

V závěru pořadu zazněl také dotaz z publika, kdo s kým by šel v Jesenici do koalice. Vladyková prohlásila, že toto období dokázala udržet koalici pěti stran. I v dalším volebním období je ochotna spolupracovat s kýmkoliv. „Komunální politika je za mě o tom mít rád své město,“ zdůraznila. Smutný uvedl, že s hnutím ANO si neumí spolupráci představit. „V tom, že se překrucuje pravda, že se říká něco, co tak není, v tom před paní starostkou klobouk dolů, to je velmi podobné s hnutím ANO na té celostátní úrovni,“ rýpl si Smutný do starostky. Postěžoval si také na to, že v novinách Jesenice nemohl uveřejnit některé své příspěvky. Musel se o to soudit. „Mně je bytostně nepříjemné, abych se musel u soudu domáhat svých práv. S námi se nikdo nemusel soudit o uveřejnění příspěvků v Kurýru, ale těch věcí je mnohem více.“

Radek Zápotocký z ODS dal najevo, že by nespolupracoval s panem Smutným z hnutí STAN, protože ho nepovažuje za týmového hráče.

Hynek se vyjádřil obecně. „Já dokážu spolupracovat s někým, kdo něco slíbí a pak to umí také dotáhnout do konce,“ prohlásil.     

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…