Překvapivé zastání pro Jarka Nohavicu: Článek o písni Dežo je povýšeně hnusný

09.05.2012 7:25

Scénárista a bývalý politik Jan Štern ve svém blogu hájí Jaromíra Nohavicu za jeho píseň o Dežovi s noži. Ba co víc, myslí si, že redaktor Respektu Kamil Fila, který písničkáře v článku "Nohavica tahá z rukávu rasistickou kartičku" obvinil z rasismu a udavačství, se vůči písničkáři zachoval hnusně. A jeho povýšená kritika Nohavici je prý hodně laciná.

Překvapivé zastání pro Jarka Nohavicu: Článek o písni Dežo je povýšeně hnusný
Foto: Oldřich Szaban
Popisek: Romové tančí během pochodu DSSS na sídlišti Chanov

V blogu na Aktuálně.cz vyčítá Štern Filovi především tendenční úvod článku, ve kterém uznávaného písničkáře představil slovy „udavač z Těšína, mistr republiky ve hře scrabble a kritik práce silničářů, kteří tak jako každý rok jsou překvapeni velice, že sníh zasypal jim silnice.“ Podle Šterna kritikovi uteklo, že  Nohavica je především velký básník. „Desítky jeho písničkových textů jsou nádherné a silné verše, které nepochybně jsou součástí české poezie,“ píše.

Jan Štern je považován za člověka s liberálními názory a řadí se k příznivcům zemřelého prezidenta Václava Havla, proto může být jeho reakce na článek redaktora Respektu považována za překvapivou.

Celá Lucerna řvala...

Podle Šterna je hnusné psát, že v době totality Nohavica nebyl jen „udavač z Těšína“, ale především autor písní, které dokázaly posunout společnost ke svobodě. „Nohavica udělal svými masově oblíbenými písničkami, v nichž jako leitmotiv silně znělo téma svobody, pro věc svobody možná víc než většina disidentů,“ myslí si Štern. „Jednoduše proto, že o nich nikdo téměř nevěděl, zatímco jeho písně znali všichni.“

Sám byl prý tehdy svědkem vlivu „zrzavého barda“ na jednom vystoupení v Lucerně. „Zazpíval český překlad Vysockého písně o tom, jak šla pravda světem a jak jí lež ukradla šaty a předstírala, že je pravdou,“ vzpomíná. „Když dozpíval, tak chvíli bylo užaslé ticho a pak nastal dlouhotrvající řev. Myslím, že ti hoši v zákulisí, kteří s Nohavicou hráli nějaké hry, museli být naprosto zklamáni,“ odhaduje Štern.

Posléze uzavírá, že „pro mě navždy zůstane tím Nohavicou z Lucerny zpívajícím o pravdě a lži. Po revoluci jsem oplakal jeho agentství, ale nakonec jsem se přes to přenesl a nedal jsem si to krásné z něj znechutit.“

Nohavica sám se k obviněním Respektu staví s nadhledem. „V létě mi vychází cédéčko s čtrnácti novými písničkami a je tam i Dežo. Tak budete-li mluvit s panem Filou, poděkujte mu. Kdybych si chtěl pro desku udělat PR, lépe než pan Fila bych to nevymyslel. Ale to asi pan Fila svým článkem na mysli neměl,“ smál se písničkář v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.


 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…