Premiér Fiala: Moc velikonočních zvyků nemáme. Já jsem z města

08.04.2023 20:15 | Ze sítí

Premiér Petr Fiala (ODS) o velikonoční Bílé sobotě zmínil, zda dodržuje na Velikonoce nějaké zvyky a tradice a co pro něj tyto svátky znamenají; vyzdvihl jejich duchovní rozměr. „Jsem rád, že se všechno zklidní, vytratí se politika a můžeme se věnovat rodině a svým blízkým,“ podotkl na svém twitteru.

Premiér Fiala: Moc velikonočních zvyků nemáme. Já jsem z města
Foto: Facebook
Popisek: Premiér Petr Fiala

Premiér uvedl, že je spíše městský člověk. „Já se přiznám, že moc těch velikonočních zvyků nemáme. Jsme městská rodina. Já jsem ve městě i vyrůstal, takže neprožíval jsem v dětství tak silně třeba ty folklórní tradice, jako je tomu na venkově nebo na moravském venkově. Ale pochopitelně některé zvyky se držely v Brně, třeba pomlázka mrskút, obarvená vajíčka a podobně. Ale žádné specifické zvyky v naší rodině nemáme,“ poznamenal.

Podle svých slov vnímá spíše duchovní poselství těchto svátků: „Já spíše než tady ten rozměr folklórní a těch tradic, vnímám Velikonoce v tom náboženském smyslu. Jsou to svátky ukřižování a vzkříšení Ježíše Krista. Takže jsou to svátky, kde si můžeme uvědomit i utrpení, oběť, ale také tu radost a naději, která vychází ze vzkříšení. Takže pro mě Velikonoce mají i tento duchovní rozměr,“ napsal Fiala.

„A jsem rád, že jsou to dnes svátky, kdy se většinou všechno zklidní, na chvíli se tak jako vytratí z toho veřejného prostoru i politika a můžeme se věnovat rodině a svým blízkým, na to se těším i já,“ dodal premiér Fiala. Lidem následně popřál: „Přeji všem, kteří nás sledují, aby měli požehnané Velikonoce a prožili radostných několik dní se svými blízkými.“ Těm přál už i v krátkém velikonočním přání o den dříve na Velký pátek.

Velikonoční svátky patří k nejstarším svátkům vůbec. Jejich základní podstatou z dob předkřesťanských bylo vítání přicházejícího jara, nového vegetačního období, nebo také jisté vítězství života nad smrtí. Pro křesťany jsou Velikonoce především spojovány s tradicí o vzkříšení Ježíše Krista.

Dnešní Bílá sobota je prostřední den velikonočního tridua. Věřící si připomínají Ježíše Krista v hrobě a nočními obřady přecházejí v nedělní Boží hod velikonoční, kdy slaví jeho zmrtvýchvstání. Název Bílá sobota zřejmě pochází od bílých rouch těch, kteří v noci přijali křest. Název může mít původ i v lidových zvycích uklízet a bílit v tento den před oslavou zmrtvýchvstání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

16:30 Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

Ekonomka Ilona Švihlíková pronesla šokující informace o americké ekonomice, která pomalu spěje ke ka…