Premiér Sobotka nabídl Srbsku pomoc pro uprchlíky i podporu v EU

01.09.2015 18:12

Český premiér Bohuslav Sobotka dnes Bělehradu nabídl finanční pomoc deset milionů korun na zvládnutí přílivu uprchlíků, jakož i ujistil o české podpoře pro faktické zahájení přístupových jednání Srbska s Evropskou unií ještě do konce letošního roku. „Srbsko udělalo na cestě do Evropské unie veliký pokrok,“ uvedl Sobotka.

Premiér Sobotka nabídl Srbsku pomoc pro uprchlíky i podporu v EU
Foto: Radim Panenka
Popisek: Uprchlíci před autobusovým nádražím v Bělehradě. Do Srbska denně dorazí až tisíc imigrantů, kteří chtějí do EU. Hlavně do Německa či Švédska.

Nabídl také pomoc českých expertů, a to jak na migraci, tak na přístupová jednání s EU. „Jsme vděční České republice, nabídnutá pomoc je jistě potřebná,“ uvedl po jednání srbský premiér Aleksandar Vučić. Obě delegace jednaly také o vzájemném obchodu a možných investicích.

Brusel s Bělehradem formálně zahájil přístupové rozhovory již loni, žádná z takzvaných vyjednávacích kapitol ale dosud nebyla otevřena. Během přístupových rozhovorů musí země sladit své normy s unijními pravidly v celkem 35 kapitolách, jejichž součástí jsou i vztahy s Kosovem. Termín vstupu Srbska do Unie zatím není stanoven, Bělehrad usiluje o začlenění od roku 2020.

 


 

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…