Premiér se rozhodl už v dubnu. Když můj odchod chtěly VV, tvrdí Fuksa

06.10.2011 10:34

Už od dubna naznačoval premiér Petr Nečas ministru zemědělství Ivanu Fuksovi, že s jeho působením ve vládě do budoucna nepočítá. Odvolaný ministr to v rozhovoru pro Týden.cz dává do souvislosti s požadavkem Věcí veřejných a také tím, že svými opatřeními v Lesích ČR odstřihl některé skupiny od snadného získávání dřeva za přátelskou cenu.

Premiér se rozhodl už v dubnu. Když můj odchod chtěly VV, tvrdí Fuksa
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Ivan Fuksa

Premiér Petr Nečas řekl ministru zemědělství Ivanu Fuksovi, když mu oznamoval své rozhodnutí o odvolání z funkce, že se politicky rozešli, veřejnosti pak sdělil, že se dopustil manažerských pochybení. „Samozřejmě i na rozhodnutí z politických důvodů má plné právo, ale to rozhodnutí padlo už v dubnu letošního roku, kdy Věci veřejné požadovaly moje odvolání," říká Fuksa v rozhovoru pro Týden.cz.

Vysvětluje si to tím, že nastavil nový systém hospodaření v Lesích ČR, jehož funkčnost je nezpochybnitelná. „V předešlých patnácti letech měly Lesy ČR hospodářský výsledek v rozmezí od půl miliardy do miliardy korun. Za mého působení to už v loňském roce byly tři miliardy, teď to bude šest miliard," chlubí se odvolaný šéf resortu zemědělství.

Odstřihl skupiny od získávání dřeva za přátelskou cenu

„Novými opatřeními jsme některé skupiny jednoznačně odstřihli od snadného získávání dřeva za přátelskou cenu. Někomu tyto peníze chybějí a někomu tyto kroky jednoznačně vadí," odkazuje Fuksa na to, co mohlo být skutečnou příčinou jeho konce ve vládě. Takzvaná Dřevěná kniha, o níž mluvil premiér jako o jednom z důvodů odvolání, má podle Fuksy nastaveny dobré parametry.

Za zástupný důvod pak exministr považuje Nečasova slova o ekotendru, protože by pro zakázku za 56 miliard ve vládě nehlasoval. „Nemůžu přece být v roli ministra zemědělství trestán premiérem za něco, co jsem vykonával v roli náměstka ministra financí v minulém volebním období. Tenkrát jsem navíc zakázku prezentoval na vládě a Petr Nečas jako tehdejší ministr práce pro tuto formu zakázky zvedl ruku," připomíná Fuksa.

Za nástupce by bral odborníka, který se rychle zorientuje

Mezi skutečnými důvody odchodu zmiňuje exministr spolu s poslancem Petrem Tluchořem vnitrostranickou frakci. „V každém případě udělal premiér rozruch, ale má právo se rozhodnout, jakého ministra chce mít ve vládě. Odvolat mě mohl i bez udání důvodů. Mě mrzí jen to, že mezi čtyřma očima se mnou mluvil o politických důvodech a na veřejnosti mluvil o mých odborných pochybeních na ministerstvu zemědělství. To není fér," zlobí se Fuksa.

Za svého nástupce by rád viděl někoho, kdo bude odborník a bude ihned schopen nastoupit do vyjednávání společné zemědělské politiky EU po roce 2013. Tím by podle něj mohl být poslanec Jiří Papež či někdo ze špičkových odborníků v regionech. „Uskutečnitelné je všechno, ale jednotlivá řešení přinášejí větší či menší rizika. Co by měl splňovat nový ministr jsem vyjmenoval," komentoval Fuksa nejpravděpodobnější variantu s exhejtmanem Petrem Bendlem v čele resortu zemědělství.

K věci:

Ministr Fuksa jde z vlády. Nahradit ho má prý Bendl 

Premiér nemluví pravdu, prohlásil Fuksa 

Fuksa útočí na premiéra: Vždy vyhoví Bártovi, dříve či později 

Zemědělec kroutí hlavou: Fuksa jde pryč a jednání v Bruselu běží

Foto: Hans Štembera

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …