Přestřelka okolo amnestie už mě nebaví, prohlásil v ČT Blažek. Nabídl schůzku

06.05.2013 22:28

Já se pravdy nebojím, prohlásil k problematice amnestie ministr Pavel Blažek. A slibuje, že v úterý po poledni vyjde pravda najevo, pokud se sejdou Pavel Hasenkopf a Zdeněk Koudelka na půdě Ministerstva spravedlnosti a vše si před kamerami vyříkají. Připustil sice, že Koudelka spolupracoval s Hradem jako odborník, což ovšem neznamená, že byl autorem tolik kritizovaného amnestijního článku o zastavení vleklých soudních sporů.

Přestřelka okolo amnestie už mě nebaví, prohlásil v ČT Blažek. Nabídl schůzku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Blažek na kongresu ODS

V nedělních Otázkách Václava Moravce České televize promluvil o amnestii někdejší hradní právník Pavel Hasenkopf. Mimo moderátora proti němu ve studiu neseděl oponent, jenž by vyložil odlišný pohled na kauzu s názvem „Kdo sepsal amnestii". V pondělních Událostech, komentářích České televize se však situace obrátila a do studia ČT zavítal ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS), jenž Hasenkopfova tvrzení delší dobu relativizuje.

Pánové, pojďte na debatu

„Lidé, kteří tvrdí různé věci, by si měli sednout dohromady a vést debatu,“ zdůraznil hned v úvodu pořadu Blažek. Přestřelka ohledně amnestie už ho prý nebaví a je třeba tuto věc vyjasnit ve vzájemné konfrontaci. Jde ale o záležitost, která nemá nic společného s Ministerstvem spravedlnosti. „Zdeněk Koudelka je stážistou na ministerstvu od patnáctého října,“ podotkl ministr.

Pravdou je, že je Zdeněk Koudelka jedním z odborníků na ústavní právo a pravomoci prezidenta a jako takový mohl podat svůj návrh amnestie stejně jako to udělal Pavel Hasenkopf. Konečnou odpovědnost nese prezident. Text samotný mohla napsat třeba i nějaká sekretářka na Hradě. Skutečnost, že Koudelka s Hradem spolupracoval v řadě odborných otázek jako expert, není žádným tajemstvím.

„Prosím pana Hasenkopfa, aby přišel na diskusi na Ministerstvo spravedlnosti v úterý o půl jedné odpoledne. Zdeněk Koudelka mi již přislíbil účast a já tady prosím Pavla Hasenkopfa, aby na tuto debatu také přišel,“ pronesl ve vysílání Blažek.

Za abolicí stojí Václav Klaus

Abolici podle Blažka vymyslel Klaus, aby upozornil na to, že soudní systém nefunguje, jak má. Soudní procesy se vlečou, na což bylo upozorněno a teď se o tom povede debata, která může trvat řadu let. Větu o tom, že zastavuje příliš dlouho trvající soudní procesy, mohl napsat jako zkušený politik i sám Klaus. Možná to udělal některý z jeho úředníků, ale to není podstatné, protože k plné odpovědnosti se hlásí sám exprezident.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…