Převrat v Makedonii pod taktovkou Evropské unie a Sorosových neziskovek. Začíná to být ostré, do akce jde komisařka Mogheriniová

12.05.2017 10:09

V Makedonii i nadále panuje napjatá politická situace, která proti sobě fakticky postavila příznivce a odpůrce Evropské unie. Tisíce demonstrantů nyní opět vyšli do ulic, aby protestovali proti vměšování Bruselu do vnitřních záležitostí země.

Převrat v Makedonii pod taktovkou Evropské unie a Sorosových neziskovek. Začíná to být ostré, do akce jde komisařka Mogheriniová
Foto: ParlamentníListy.cz
Popisek: Vlajky před Evropským parlamentem v Bruselu

Demonstrací se od začátku letošního roku konalo v Makedonii bezpočet. V parlamentních volbách získaly dvě největší strany přibližně stejný počet hlasů, a není tak možné sestavit vládu bez politických subjektů, které jsou podporovány albánskou menšinou. Prezident Ďorge Ivanov však odmítá vládní koalici v takové podobě podpořit a tvrdí, že by se nově vzniklá vláda stala pouhou loutkou v rukách sousední Albánie.

Před dvěma týdny se jedna z demonstrací zvrhla v násilnosti, v rámci kterých vniklo několik set lidí do budovy parlamentu. Chtěli tak vyjádřit nespokojenost se zvolením makedonského Albánce Talata Xhaferiho předsedou parlamentu. Bývalý armádní důstojník byl do své funkce dosazen díky socialistům, které otevřeně podporuje Evropská unie a americký miliardář maďarského původu George Soros. Z loňských voleb vítězně vzešlá VMRO nachází sympatie v Moskvě.

Makedonie se tak po Ukrajině stává druhou zemí v regionu, kde spolu o vliv soupeří Evropská unie a Rusko. Socialisté se v posledních týdnech domluvili na rozdělení moci s „albánskými“ stranami. Evropská unie i nadále nijak neskrývá, na které straně stojí. Ministryně zahraničí EU a bývalá členka italské komunistické strany Federica Mogherini se již setkala s Xhaferim, aby jemu osobně i socialistům vyjádřila podporu.

Makedonie je jednou ze zemí v regionu, které s Bruselem vyjednávají o připojení k Evropské unii, a všeobecně se předpokládá, že se tak v příštích měsících či letech stane. Voliči konzervativní VMRO-DPMNE nicméně nejsou z případného členství nijak nadšeni, a také proto jsou svými odpůrci doma i v Bruselu označováni za spojence Ruska. Tento týden se opět sešli k protestům a označili volbu Xhaferiho předsedou parlamentu za „převrat v režii EU“.

„Po celé dva měsíce naše názory ignorují. Budeme pokračovat do té doby, než nám začnou naslouchat. Tohle je přece naše země, nemáme kam jinam jít,“ prohlásil jeden z vůdců protestu Bogdan Ilievski. Z vměšování obvinili v poslední době Evropskou unii,  ruské i maďarské politiky. „Makedonský příklad jasně ukazuje, jaké nebezpečí představují zahraniční intervence do jednotlivých zemí,“ uvedl ministr zahraničí Peter Szijjarto.


 

reklama

autor: Josef Provazník

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…