Prezident Porošenko: Nejsme žádní fašisté. Banderovci prý bojovali proti Hitlerovi jako jedni z prvních

10.05.2015 20:15

Ukrajinský prezident Petro Porošenko 9. května připomněl, že se i ukrajinští vojáci podíleli na porážce nacistů. Není to prý tak, že Ukrajinská povstalecká armáda působila toliko ve prospěch nacistů, jak dnes naznačují Rusové. Ukrajinští vojáci se podle Porošenka podíleli např. na porážce nacistů v Africe. Analytik Tomáš Haas k tomu na sociální síti Facebook poznamenává, že Ukrajinci porazili Hitlera v Africe.

Prezident Porošenko: Nejsme žádní fašisté. Banderovci prý bojovali proti Hitlerovi jako jedni z prvních
Foto: MK
Popisek: Tomáš Haas

Analytik Tomáš Haas zaregistroval text na serveru Polit Navigator, v němž ukrajinský prezident Petro Porošenko vysvětluje, že Ukrajinská povstalecká armáda za druhé světové války bojovala jak proti nacistům, tak proti Sovětskému svazu, Banderovci totiž stáli o svobodnou Ukrajinu, nikoli o stát existující v područí Sovětů.

Tento boj lze přirovnat k otevření další fronty, fronty důrazného odporu. Mimoto Porošenko konstatoval, že ukrajinští vojáci bojovali i v řadách západních spojenců, např. při bojích v Africe, a bylo možné je najít i v Rudé armádě.

Z toho podle Porošenka plyne, že Rusko lže, pokud Ukrajinu obviňuje z inklinace k nacismu.  „Ještě větší cynismus je mimochodem vytváření obrazu naší země jako fašistického státu. Je zřejmé, že to má pouze jeden cíl, v očích vlastních ruských lidí ospravedlnit jeho zločin – ruskou agresi proti Ukrajině,“ prohlásil Porošenko.

Z Facebooku Tomáše Haase:

Poroshenko: Ukrajinci porazili Hitlera v Africe, UPA byla druhá fronta

Rusko vytváří obraz Ukrajiny jako fašistického státu, aby ospravedlnilo agresi proti bývalé sovětské republice, řekl prezident Petro Poroshenko v prohlášení u příležitosti 9. května.

Je zajímavé, že za poslední dva dny Poroshenko již nejméně potřetí zmínil slova Vladimíra Putina o schopnosti Ruska vyhrát válku samo.

"Ještě větší cynismus, je mimochodem vytváření obrazu naší země jako fašistického státu. Je zřejmé, že to má pouze jeden cíl, v očích jejich vlastních ruských lidí ospravedlnit jeho zločin - ruskou agresi proti Ukrajině.

A jdeme-li zpátky do let druhé světové války, je třeba poznamenat, že přes zjevnou roli Rudé armády, sovětských ukrajinských frontů a partyzánů ve vyhnání nacistů z Ukrajiny, druhou frontu na Ukrajině proti fašistickým okupantům ve skutečnosti otevřela Ukrajinská povstalecká armáda (Banderovci). Ta už tehdy, daleko v předstihu, viděla Ukrajinu jako nezávislý stát a ne jako součást sovětské říše.

Ukrajinci z celého světa se připojili k boji proti nacismu. Jako součást armád protihitlerovské koalice - americké, britské, kanadské a jiných. V odboji v různých evropských zemích. Na frontách v Evropě, severní Africe a jihovýchodní Asii, Pacifiku a Atlantickém oceánu.

Až dosud byl podíl Ukrajiny na vítězství zamlčován, nebo zkreslen, nebo byl obecně neznámý mezi širokou veřejností. A teprve teď po revoluci důstojnosti, na pozadí ruské agrese, která drtivé většině Ukrajinců nakonec otevřela oči, vidíme skutečnou strategii našich sousedů na Ukrajině - udělat cokoliv, aby jakýchkoliv podmínek, aby oslavili Den vítězství na našem území", řekl Poroshenko.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…