Prezident Ukrajiny zkusil navázat kontakty se vzbouřeným východem. A generální prokurátor od Porošenka hned spustil o vlastizradě a terorismu

09.06.2019 8:11

Svět se poslední době věnuje především obchodní válce Číny se Spojenými státy a stále neklesajícímu napětí na Blízkém východě. Někdejší velvyslanec v Rusku a na Ukrajině tvrdí, že tento stav představuje jistou naději pro válčící strany na Ukrajině. Jak na to přišel? Nahlédněte.

Prezident Ukrajiny zkusil navázat kontakty se vzbouřeným východem. A generální prokurátor od Porošenka hned spustil o vlastizradě a terorismu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Bašta

Válka na východě Ukrajiny trvá už několik let. Stojí tu proti sobě jednotky věrné centrální vládě v Kyjevě a separatisté z Doněcku a Luhansku podporovaní Ruskem. Nový ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sliboval, že se pokusí situaci na východě země vyřešit. A podle Bašty se skutečně snaží zklidňovat situaci. Snaží se prosadit klid zbraní a obnovit ekonomickou spolupráci s povstaleckými regiony.

Části ukrajinských poslanců se však tato snaha nelíbí. Považují ji za vlastizradu. „Jak se dalo předpokládat, u části ukrajinských politiků to vyvolalo odmítavou reakci, která vyústila hned v tři trestní stíhání, o kterých informoval generální prokurátor Jurij Lucenko. Ta se kromě L. Kučmy nejspíše týkají i samotného prezidenta Volodymyra Zelenského. Snaha obnovit ekonomické vztahy je dle nich financováním terorismu a navrhovaný klid zbraní je samozřejmě hodnocen jako vlastizrada,“ napsal Bašta v komentáři pro Prvnízprávy.cz.

Bašta přesto tvrdí, že existuje jistá naděje na zklidnění situace na Ukrajině. Tuto naději zakládá na myšlence, že se momentálně svět dívá jinam.

„Připadá mi, že strany války jak na Ukrajině, tak v Donbasu budou ještě nějakou dobu novému ukrajinskému prezidentovi komplikovat plnění jeho předvolebních slibů. Možná proto, že nepostřehly, že jejich zástupná válka (dočasně?) ztratila na důležitosti a hlavní konflikt se přesouvá někam k Perskému zálivu nebo až do Jihočínského moře. Možná jsem až přílišný optimista, ale pro Evropu to znamená oddychový čas. Jak ho využijeme, toť jiná otázka,“ uzavřel Bašta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…