Prezident Zeman přistál v Tel Avivu a zahájil návštěvu Izraele

06.10.2013 18:12

Prezident České republiky Miloš Zeman zahájil oficiální návštěvu Izraele, píše zvláštní zpravodaj Parlamentních listů. Vládní letoun přistál na letišti v Tel-Avivu před šestou hodinou večerní místního času. Hlavní program však prezident Zeman zahájí až v pondělí, kdy jej čeká jednání s izraelským prezidentem, premiérem a další program.

Prezident Zeman přistál v Tel Avivu a zahájil návštěvu Izraele
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman popíjí vodu

Již před zahájením státní návštěvy rozvířil prezident Zeman české i blízkovýchodní politické rybníky. Na konferenci Dny pro Izrael, jež proběhla před několika dny v Hradci Králové, Zeman uvedl, že by rád přenesl naše velvyslanectví v Izraeli do Jeruzaléma. Později upřesnil, že jde jen o prvotní úvahu. "Počkám si, jaká bude vláda nová, a svým nezaměnitelným osobním kouzlem se pokusím budoucího premiéra a ministra zahraničí přesvědčit, aby uvažovali o této myšlence," rozvedl Zeman možnosti provedení námětu. To vzbudilo výraznou nelibost Organizace pro osvobození Palestiny, neboť i mezinárodně neuznaný státní útvar palestinských Arabů si Jerusalém nárokuje coby své území a rád by z něj udělal hlavní město Palestiny.

Prezident Zeman má v Izraeli pobýt až do středečního večera. Od cesty se očekává upevnění vzájemných vztahů, jež jsou obecně považovány za velmi dobré, a přinést izraelské investice do českého hospodářství.

Politický analytik Tomáš Haas ve svém vyjádření pro Parlamentní listy nevyloučil, že se můžeme dočkat nějakého dalšího gesta. „Pokud k nějakému překvapení dojde, bude to opět nějaký Zemanův výrok. Prezident Zeman se nikdy netajil svými sympatiemi k Izraeli a jistě svůj dlouhodobý vztah nebude měnit právě při návštěvě Izraele. Ovšem překvapení, nějaký silný výrok, nebo nějaké překvapivé gesto vyloučit nemůžeme, Miloš Zeman je v tomto ohledu nepředvídatelný,“ myslí si Haas.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …