Prezident Zeman vypsal volby. Feri v tom vidí čertovinu

28.12.2020 17:50

Prezident Miloš Zeman rozhodl, že se v příštím roce budou volby do Poslanecké sněmovny konat ve dnech 8. a 9. října. Vyhlášení termínu již takto brzy je v naší historii značně netradiční, prezident to vysvětlil tím, že chce politickým stranám dopřát dostatek času na volební kampaň. Poslanec TOP 09 Dominik Feri ovšem naznačil, že za tím může být i něco jiného.

Prezident Zeman vypsal volby. Feri v tom vidí čertovinu
Foto: repro TV Prima
Popisek: Vánoční projev prezidenta Zemana

Anketa

Které z vybraných jmen by se Vám líbilo na Pražském hradě?

hlasovalo: 15336 lidí
Vypsání voleb na pátek 8. a v sobotu 9. října potvrdil ČTK prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. To, že budou volby začátkem října, již Zeman avizoval ve svém vánočním poselství. Rozhodnutí hlavy státu nyní musí svým podpisem potvrdit ještě premiér Andrej Babiš (ANO).

Volby do obou komor Parlamentu se musejí podle ústavy konat ve lhůtě, která začíná 30 dnů před uplynutím volebního období a končí dnem, kdy volební období uplyne. Jelikož se poslední sněmovní volby konaly 20. a 21. října 2017, měl Zeman možnost stanovit termín voleb mezi 17. září a 16. říjen.

Čas na vyhlášení termínu voleb však měl Zeman až do začátku července. To, že vyhlásil termín již nyní, je u nás netradiční. V roce 2017 termín voleb stanovil 19. dubna. Jeho předchůdce Václav Klaus i Václav Havel pak volební dny vyhlašovali většinou na konci května či na začátku června. Takto brzké vyhlášení termínu bylo pouze na podzim roku 1995, kdy se vedl spor o rozdělení termínů sněmovních a senátních voleb.

Proč došlo k takto brzkému vyhlášení termínu, Zeman osvětlil tím, že chce stranám dopřát dostatek času na politické kampaně, jelikož ty budou nyní v mnohém odlišné od předchozích let. „S tím, že samozřejmě to bude kampaň poněkud jiná, méně kontaktní,“ vysvětlil. Partaje též vybídl k jasným programům.

Strany a hnutí mají nyní čas na předložení kandidátních listin do 3. srpna. Veřejně budou moci volební spoty stran vysílat od 22. září do 6. října.

Ozvaly se již první ohlasy. Za tím, že Zeman vyhlásil termín voleb již nyní, poslanec TOP 09 Dominik Feri nevidí jen epidemické důvody. „Proč? Kdybych si měl tipnout, tak asi i proto, že vyhlášením začíná volební kampaň a na tu lze použít do voleb 90 milionů. A to ať už jste jedna strana, nebo koalice dvou či tří stran. Jedna strana má tedy fakticky navrch,“ naznačil.

TOP 09 kandiduje v koalici s lidovci a ODS. Na spolupráci se pak také domlouvají Piráti a STAN.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je to tu, Rusové otevírají novou frontu. 70 km od Charkova

11:29 Je to tu, Rusové otevírají novou frontu. 70 km od Charkova

Ruské jednotky zaútočily v noci na pátek na pohraniční město Vovčansk, vzdálené od Charkova necelých…