Prezident Zeman vyslal z Emirátů další "šrapnel" na adresu norské sociálky

13.02.2015 11:31

Prezident Miloš Zeman zváží, zda přijme demisi ministryně spravedlnosti Heleny Válkové (ANO). Konečné rozhodnutí prý ale učiní až po rozhovoru s šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem a kandidátem na post ministra Robertem Pelikánem. Uvedl to během své návštěvy Spojených arabských emirátů, kde se také vyjádřil ke kauze Michalákových či dohodám z Minsku.

Prezident Zeman vyslal z Emirátů další "šrapnel" na adresu norské sociálky
Foto: Lukáš Petřík
Popisek: Prezident Miloš Zeman pokračoval svou návštěvou blízkého východu. Nyni zavítal do Spojených arabských emirátů

Rezignace ministryně spravedlnosti Heleny Válkové prezidenta překvapila, neboť ministryně prý dlouho říkala, že chce pokračovat ve výkonu své funkce a dokončit rozdělanou práci. Její rozhodnutí ale respektuje. Zeman nicméně zdůraznil, že jako prezident může demisi Válkové odmítnout. Konečné rozhodnutí ale prý učiní až po rozhovoru se šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem a kandidátem na post ministra Robertem Pelikánem.

Zeman doufá, že poslední dohoda z Minsku bude dodržena

Dohodu z Minsku prezident vítá. Připomněl ale, že v minulosti podobné dohody nenaplnily očekávání, která do nich byla vkládána. Jako příklad uvedl dohodu s někdejším ukrajinským prezidentem Janukovyčem, kterou garantovala Francie společně s Německem a Polskem a která vydržela jen pár hodin. A stejným způsobem zklamaly i dohody, které byly uzavřeny loni v Minsku. Prezident se nicméně označil za optimistu a vyjádřil přesvědčení, že tentokrát se uzavřené dohody budou dodržovat, neboť jsou garantovány na vyšší úrovni.

Prezident také zdůraznil, že nevěří, že sankce jsou efektivním nástrojem. Rusko má dle jeho názoru ekonomické problémy nikoliv kvůli sankcím, jak říkají „pseudoekonomové“, nýbrž kvůli tomu, že cena ropy klesla na polovinu své původní hodnoty. Odvolání či zmírnění sankcí by prý prospělo jak ekonomice členských zemí Evropské unie, tak té ruské.

Zeman se rovněž znovu vyjádřil ke kauze Michalákových. Prezident před nedávnem postup norské sociálky přirovnal k nacistickému výchovnému programu Lebensborn a na svém označení stále trvá. Podobnost s Lebensbornem dle něj v nadsázce spočívá v tom, že se jedná o odnárodnění českých občanů, protože jejich matka s nimi nemůže mluvit česky. I matka norského vraha Anderse Breivika může prý svého syna navštěvovat častěji, než paní Michaláková své děti.

Postup norské sociálky prý přirovnal k nacistickému výchovnému programu proto, jelikož nóty českého ministerstva zahraničí neměly takovou sílu, jakou očekával, a tak sáhl po metodě z děl Járy Cimrmana „šrapnel“. Prezident se také vyjádřil k reakci norské sociálky, která jeho přirovnání k Lebensbornu odmítla. Uvedl, že „je-li nějaká instituce kritizována, nikdy nemá tolik sebekritiky, aby tuto kritiku přijala.“

Mezinárodní terorismus zastřešuje Muslimské bratrstvo, uvedl Zeman

Vedle ekonomické spolupráce označil prezident za klíčové téma státní návštěvy Jordánska a SAE islámský terorismus. S korunním princem SAE, který osobně českou hlavu státu vozil autem, se prý shodl, že je reálnou představou, že zastřešující organizací pro mezinárodní terorismus je globální organizace Muslimské bratrstvo. Se sympatiemi se setkal i jeho návrh, aby protiteroristické akce nebyly unilaterální, nýbrž aby byly zastřešeny Radou bezpečnosti OSN.

Při setkání se zástupci protiteroristického centra Hedayah Zeman uvedl: „V protiterotiském centru se klade důraz na prevenci, protože zejména mladí lidé se domnívají, že našli pravdu v ideologii Islámského státu a že tato pravda je naplňuje. A tito, jestli to tak můžu říci ´konvertité´, jsou pak nejzuřivějšími džihádisty,“ A dodal, že džihádisté se po boji často vrací do domovských zemí včetně evropských a tam vytváří spící buňky, které se mohou kdykoli probudit a provést teroristický útok, jako se to stalo v Paříži.

Řád bílého lva, který udělil jordánskému králi, považuje Zeman za vyjádření solidarity s touto zemí, která nedávno čelila teroristickému útoku. Islámský stát dosti brutálním způsobem usmrtil zajatého jordánského pilota. Vyznamenání, které dostal od jordánského krále, chápe Zeman nikoliv pouze jako ocenění své osoby, nýbrž jako vyznamenání pro celou Českou republiku.

V pátek prezidentova státní návštěva arabských zemí končí. „Abú Dhabí a Dubaj představují dvě největší centra Spojených arabských emirátů, a jelikož jsem se nemohl rozdělit já, tak jsem rozdělil svou rodinu: otec zůstal v Abú Dhabí, matka jela do Dubaje,“ oglosoval svůj program.

Na další zahraniční cestu se prezident vydá v březnu, kdy navštíví americký židovský kongres, kde by se měl pravděpodobně setkat s izraelským premiérem Natanjahuem. V dubnu by měl podniknout cestu do Vatikánu. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …