Prezident Zeman zaslal kondolenci rodině Nicolase Wintona: Naše země n něj nikdy nezapomene

05.07.2015 13:50

Prezident Miloš Zeman ve středu kondoloval Barbaře a Nicholasi Wintonovým v souvislosti s úmrtím Sira Nicholase Wintona. Přečtěte si, co hlava státu napsala.

Prezident Zeman zaslal kondolenci rodině Nicolase Wintona: Naše země n něj nikdy nezapomene
Foto: Li-Sung / Wikimedia commons
Popisek: Sir Nicholas Winton

Zeman píše, že zprávu o úmrtí Sira Nicholase Wintona přijal s velikým zármutkem a zároveň by rád pozůstalým členům rodiny vyjádřil upřímnou soustrast nejen svým jménem, ale i jménem všech občanů České republiky, kteří Sira Nicholase chovali ve velké úctě a vážili si jej. „Sir Nicholas byl pro mnohé zosobněním hrdinství a lidskosti. Aniž jej mohli osobně poznat a mluvit s ním, vážili si jej pro jeho odvahu a statečnost, které pomohly zachránit množství lidských životů,“ stojí v Zemanově kondolenci.

„Byl jsem rád a poctěn, když Sir Nicholas přijel do Prahy v říjnu loňského roku, aby zde převzal nejvyšší vyznamenání mé země jako výraz uznání a díků,“ přiznává hlava státu s tím, že i když nebylo jisté, zda mu jeho zdravotní stav dovolí cestu absolvovat, jeho první spontánní reakcí na pozvání byl nadšený souhlas spojený s otázkou, zda se bude moci během letu podívat do pilotovy kabiny. Pro Miloše Zemana byl Nicholas Winton muž rozhodný, nápaditý, s nádherným a živým smyslem pro humor. „Setkání s ním a Wintonovými dětmi na Pražském hradě bude pro mě vždy patřit k nejvzácnějším,“ píše první přímo zvolený prezident o nezapomenutelném setkání.

Celý dokument Zemanovy kondolence si můžete přečíst ZDE.

Podle českého prezidenta by se tak mohlo zdát, že Wintonova památka patří mnohým, ale nesmíme zapomínat na to, že jeho nejbližším odešel otec, dědeček, přítel a rádce. „Díky Vám mohl prožít klidný závěr bohatého života, obklopený láskou a pochopením. To je veliký dar, za který se patří také poděkovat,“ uvádí Zeman přání mnoha lidí o jeho odchodu a dodává, že v Siru Nicholasovi ztratila Česká republika přítele, kterého budeme všichni postrádat. „Na Sira Nicholase Wintona Česká republika nezapomene,“ slibuje Český prezident Wintonovým.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…