Prezident si pozval ministra Brabce. Řešila se voda i kůrovec

18.05.2019 18:01

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček vydal tiskovou zprávu o závěrech z porady expertního týmu prezidenta republiky Miloše Zemana, které se zúčastnil i ministr životního prostředí Richard Brabec. Expertní tým se zabýval stavem životního prostředí, především ohledně kůrovcové kalamity a hospodaření s vodou.

Prezident si pozval ministra Brabce. Řešila se voda i kůrovec
Foto: Hans Štembera
Popisek: Richard Brabec

Anketa

Půjdete k volbám do Evropského parlamentu? (anketa od 16.5.2019)

89%
hlasovalo: 10874 lidí

„V sobotu dne 18. května 2019 se na zámku v Lánech konala porada expertního týmu prezidenta republiky Miloše Zemana za účasti ministra životního prostředí Richarda Brabce, jeho předchůdce ve funkci Tomáše Podivínského a hejtmanky Jihočeského kraje Ivany Stráské,“ předestírá Ovčáček.

„Expertní tým se shodl na nutnosti veřejné ochrany ve věci hospodaření s vodou, zabýval se i pokračující kůrovcovou kalamitou, která může vést i k riziku lesních požárů, a vyjádřil kritický postoj vůči snahám rozšiřovat bezzásahové zóny,“ poukázal na závěry expertního týmu Ovčáček.

A dodává: „Expertní tým se také shodl na kritice neustálého odkladu výstavby plavebních stupňů Děčín a Přelouč, což znemožňuje plnohodnotnou lodní dopravu na Labi po více než půl roku.“

Prezident Zeman je v oblasti vodohospodářství velkým propagátorem projektu průplavu Dunaj–Odra–Labe, který by dle odhadů stál 582 miliard korun. Proti projektu jsou naopak ekologové a lidé, kteří poukazují na ohromné náklady. Vnitrozemská vodní doprava by, dle studií, po dostavění průplavu posílila o osm procent a ulevila by nákladní silniční dopravě o dvě procenta.

Prezident Miloš Zeman v minulosti dost hlasitě bojoval i proti kůrovci. „Strana zelených je nebezpečná životu, lidem a Šumavě. To, co jsem dnes z vrtulníku viděl, překročilo všechny mé dosavadní představy o Šumavě zasažené kůrovcem. Byl to apokalyptický pohled. Vzpomínám si na to, jak ministr Martin Bursík projevil nadšení, že na území národního parku žije datel tříprstý. Bohužel zapomněl na to, že zde žije i homo sapiens,“ pustil se Zeman v roce 2009 do tehdejšího ministra životního prostředí a do Zelených na setkání s novináři s tím, že jde doslova o zločin na přírodě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…