Prezident svým prohlášením pobouřil arabský svět. A úplně zbytečně, rozčiluje se kníže

06.10.2013 16:48

Karel Schwarzenberg, bývalý dlouholetý ministr zahraničních věcí, se ostře vymezil proti návrhu prezidenta republiky na přenesení sídla naší zastupitelské mise v Izraeli z Tel-Avivu, mezinárodně uznávaného hlavního města, do Jerusaléma, který si vedle Izraelců nárokují i palestinští Arabové.

Prezident svým prohlášením pobouřil arabský svět. A úplně zbytečně, rozčiluje se kníže
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg vchází do sněmovního sálu

Prezident republiky Miloš Zeman uvedl na konferenci Dny pro Izrael, jež proběhla před několika dny v Hradci Králové, že by rád přenesl naše velvyslanectví v Izraeli do Jerusaléma. Později upřesnil, že jde jen o prvotní úvahu. "Počkám si, jaká bude vláda nová a svým nezaměnitelným osobním kouzlem se pokusím budoucího premiéra a ministra zahraničí přesvědčit, aby uvažovali o této myšlence," rozvedl Zeman možnosti provedení námětu.

Ve svém facebookovém profilu Karel Schwarzenberg uvedl: „Pan prezident svým prohlášením o přesunu české ambasády v Izraeli do Jeruzaléma naprosto zbytečně pobouřil celý arabský svět a poškodil české zájmy,“ s tím, že podobný návrh považuje za zbytečný. „Izraelci vědí, že jsme jejich spojenci,“ upřesnil.

„I Američané, největší přátelé Izraele, mají ambasádu v Tel- Avivu. Konzuláty v Jeruzalémě mají jen státy, které je tam měly již za doby Osmanské říše. Pan prezident jen vytváří napjatou atmosféru. Je to opravdu velká nezodpovědnost,“ uzavírá svůj komentář bývalý ministr Schwarzenberg.

Karel Schwarzenberg a Miloš Zeman spolu soupeřili o post prezidenta. Oba postoupili do druhého kola, ve kterém zvítězil současný prezident. Již předvolební boj byl poznamenán animositou obou pretendantů o úřad hlavy státu, která se po volbách intenzivně projevila například ve sporu o právo jmenovat velvyslance.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…