Prezidentovo veto by nemělo ohrozit služební zákon, je přesvědčen premiér Sobotka

27.08.2014 11:28

Ani případné veto prezidenta Miloše Zemana by nemělo zabránit tomu, aby byl služební zákon, jak se na něm dohodla vláda s částí opozice, účinný od začátku příštího roku. Po dnešním jednání sněmovních stran to novinářům řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Poslanci dnes normu vrátili do druhého čtení, znovu se jí budou zabývat začátkem příštího měsíce, schválit by ji mohli 10. září.

Prezidentovo veto by nemělo ohrozit služební zákon, je přesvědčen premiér Sobotka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Senát by pak podle Sobotky měl o zákonu hlasovat na přelomu září a října. „V případě, že by prezident zákon vetoval, tak následně se sejde schůze Poslanecké sněmovny a bude hlasovat o tom návrhu znovu. Nemyslím si, že by to mělo ohrozit plnou účinnost zákona o státní službě k 1. lednu příštího roku," uvedl ministerský předseda. 

Zeman se v minulosti nechal slyšet, že velmi pravděpodobně zákon vetuje, pokud budou jeho součástí političtí náměstci na jednotlivých ministerstvech, které považuje za zbytečné. Podle Sobotky ale dnes žádná ze stran nevznesla návrh na jejich vyjmutí ze zákona.

Političtí náměstci v zákoně zůstanou

„Já myslím, že každý ministr má právo na to, aby ho na jednání vlády nebo na jednání výboru v Poslanecké sněmovně, v Senátu zastupoval člověk, který ty věci vidí z politického hlediska stejně nebo podobně jako on," podotkl Sobotka, podle něhož institut politických náměstků obsahuje i původní zákon o státní službě z dílny tehdejší vlády Miloše Zemana. 

„Ta základní dohoda žádným způsobem ohrožena není. Já jsem optimista a domnívám se, že 10. září by Poslanecká sněmovna mohla konečně schválit novelu zákona o státní službě, a zákon o státní službě tak bude moci být plně účinný od 1. ledna příštího roku," poznamenal také premiér, který schválení normy považuje za důležitý krok i kvůli čerpání evropských peněz. 

Ministerstvo vnitra má dnes do návrhu zákona dopracovat poslední připomínky a poté ho odešle do dvojice sněmovních výborů. Další připomínky budou pak opoziční strany formulovat v podobě pozměňujících návrhů. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…