Prezidentští kandidáti cílí na mladé voliče. Nejsou políbení totalitou, ozývá se

05.12.2012 10:06

Kandidáti na Hrad stále více oslovují mladou generaci voličů, proto často debatují na akademických půdách. Hlasy studentů by totiž mohly rozhodnout o vyhlídkách pro postup do druhého kola. Odborníci za tím vidí nejen možnost mladých volit protestně, ale také vylepšení image jednotlivých kandidátských kampaní.

Prezidentští kandidáti cílí na mladé voliče. Nejsou políbení totalitou, ozývá se
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Právnické fakultě UK se sešli kandidáti na prezidenta Jiří Dienstbier, Přemysl Sobotka a Miloš Zeman ke společné debatě

„Mladí jsou podporovateli netradičních kandidátů a mohou tak snížit výsledek stranických kandidátů a volit protestně. Nebo zůstanou doma a navrch budou mít tradiční voliči. Proto jsou mladí důležití,“ míní pro Právo sociolog Jan Herzmann, ředitel agentury PPM Factum.

Dynamický prvek kampaně

Hermann se některým kandidátům nediví, že se snaží oslovit skupinu mladších voličů. Zatím to totiž podle něj vypadá, že čím starší volič, tím větší pravděpodobnost, že k volbám přijde.

Podle jiného sociologa, ředitele STEM Jana Hartla, snaha zaujmout mladší voliče spíše vypovídá o vnášení dynamického prvku do kampaní. „To, že se kandidáti obracejí na mladé lidi, dává image kampaně větší šmrnc, byť to není dvakrát efektivní, co se volebních výsledků týká,“ říká pro Právo s tím, že jsou studenti aktivní a mohou tak klást zajímavé otázky.

Například Jan Fischer debatoval se studenty Institutu ekonomických studií na Fakultě sociálních studií Univerzity Karlovy. Na téže vysoké škole měl začátkem roku vystoupení i expremiér Miloš Zeman. Kandidáti navštěvují rovněž vysoké školy v Brně či Olomouci.

Sami kandidáti o Hrad lovení mladých voličů vidí jako pozitivní. „Kdo jiný než inteligentní mladí lidé by měli mít zájem na tom, aby co se ve společnosti děje a jak se bude vyvíjet,“ řekl Právu Jiří Dienstbier (ČSSD). Podle nominanta ODS Přemysla Sobotky je dobré, když se například na Vysoké škole ekonomické sejde sedm set lidí.

První generace nedotknutá totalitou

Vladimír Franz, kterého studenti sami vybrali, má pocit, že to tu neskončí úplně špatně, když s mladými hovoří. „Vysokoškoláci a mladí lidé vůbec jsou jednou z nejsilnějších, kmenových části mého voličstva,“ říká pro deník Franz a dodává, že mnozí z nich se narodili po roce 1989, je to tedy první generace nedotknutá totalitním uvažováním.

Prof. JUDr. Vladimír Franz

  • BPP
  • Kandidát na prezidenta ČR v roce 2013
  • mimo zastupitelskou funkci

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové jedou dál. Rychleji, rychleji. Přiznáno a zdůvodněno

8:04 Rusové jedou dál. Rychleji, rychleji. Přiznáno a zdůvodněno

Rusové na Ukrajině dál postupují. Prý je to i kvůli tomu, že nejvyšší vojenský velitel ukrajinské ar…