Při cvičení ochrany hranic zkontrolovaly hlídky 1 500 lidí, zjistily 128 přestupků

17.05.2019 13:10

Při dvoudenním cvičení v Plzeňském kraji, které bylo zaměřeno na fiktivní nařízení vlády o znovuzavedení kontrol na ochranu vnitřních hranic, zkontrolovaly hlídky na hranicích více než 1 200 vozů a 1 500 lidí a zjistily 128 přestupků. ČTK o tom dnes informoval policejní mluvčí Jozef Bocán. Policie podle něj cvičení považuje za úspěšné, spolupráce s armádou, celníky, hasiči, zdravotníky a Vězeňskou službou fungovala. Cvičení skončilo dnes dopoledne.

Při cvičení ochrany hranic zkontrolovaly hlídky 1 500 lidí, zjistily 128 přestupků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policie, ilustrační foto

„Podle samotného průběhu a jeho prvotního vyhodnocení můžeme konstatovat, že pokud by v budoucnosti nastala potřeba ostrého nasazení, jsme připraveni ve stanoveném čase jednotlivé úkoly plnit,“ uvedl mluvčí.

Cvičení se zúčastnilo zhruba 1 200 příslušníků bezpečnostních sborů. Hlídky se zaměřily vedle nelegální migrace na běžnou kriminalitu. Dnes se zapojily i do pronásledování řidiče, který ujížděl německým policistům přes hranici v Lískové. Auto bylo kradené, řidič nakonec havaroval na Domažlicku, kde ho policisté zadrželi.

„Nyní, krátce po cvičení, jsme jako oblasti pro zlepšení označili oblast logistiky a odstranit bude potřeba také některé nedostatky při spojení komunikačních technologií a evidencí. Komplexní vyhodnocení cvičení bude trvat několik příštích týdnů,“ dodal mluvčí.

Ve čtvrtek po 11:00 začaly první hlídky obsazovat hraniční přechody a takzvané zelené úseky státní hranice. Hasiči v prostoru bývalého dálničního hraničního přechodu Rozvadov na Tachovsku vybudovali z řady propojených stanů centrální místo pro registraci a třídění migrantů.

Účastníci cvičení odbavili při šesti modelových situacích 200 figurantů představujících nelegální migranty, kteří prošli bezpečnostní kontrolou, evidencí, důkladným ověřením totožnosti a nezbytnou lékařskou prohlídkou. Následovalo několik eskort do přijímacích zařízení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …