Při vyšetřování pádu malajsijského letadla jsou prý porušovány základní standardy. Ruský velvyslanec v Londýně napsal více

04.10.2014 16:25

Ruský velvyslanec ve Velké Británii Alexander Jakovenko se ve svém textu publikovaném na ruském serveru rbth.com věnuje vyšetřování pádu malajsijského letadla. Je přesvědčen, že příslušné orgány přistupují k vyšetřování laxně a nejsou při něm dodržovány základní standardy.

Při vyšetřování pádu malajsijského letadla jsou prý porušovány základní standardy. Ruský velvyslanec v Londýně napsal více
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ukrajinské neštěstí

Vyšetřování havárie malajsijského civilního letadla vyvolává podle Jakovenka celou řadu vážných otázek. „Předběžné vyšeřování nizozemských expertů, které posvětila ukrajinská strana, lze jen stěží považovat za skutečně nezávislé, mezinárodní či snad důkladné a komplexní. Zpráva neobjasnila důvod pádu letadla, ani se nijak hlouběji nevěnuje důležitým detailům. Experti vůbec nebrali v potaz naše obavy a ani se nepokusili odpovědět na dotazy, které vzneslo ruské ministerstvo obrany. Nebyly zveřejněny přepisy komunikace mezi piloty a letovým provozem. Zpráva se ani nezabývala skutečností, že v době havárie se v blízkosti pohybovalo jiné letadlo. Ukrajina v neposlední řadě neprojevila vůli sdílet veškerá data o nasazení svých protiletadlových systémů," upozorňuje Jakovenko.

„Je pro mě překvapující, že se podobné otázky neobjevily ani v západních médiích, včetně britského tisku. Přitom většina pasažérů onoho osudného letu byla západními státními příslušníky. Je ovšem v zájmu nás všech na základě nezávislého a komplexního vyšetřování, jak to vyžaduje rezoluce Rady bezpečnosti OSN 2166, najít na všechny tyto otázky odpovědi a postavit před soud osoby, které jsou za tuto tragédii zodpovědné. Existuje však důvod, proč věřit tomu, že hlavním účelem vyšetřování není určit skutečnou příčinu pádu MH17. Pro další pokračování sankcí by se velmi hodilo, kdyby veškerá vina dále spočívala na Rusku. Zpoždění přípravy a zveřejnění zprávy v této podobě napovídá o úmyslném otálení a snaze celý proces vyšetřování nechat vyšumět do ztracena,“ obává se Jakovenko.

„Je velkým zklamáním, že si vyšetřování prakticky nevšímá Mezinárodní organizace pro letectví (ICAO). Obzvláště proto, že v souvislosti s vyšetřováním vzrůstají pochybnosti o dodržování norem a standardů, které ICAO pro tyto případy stanoví. Je politováníhodné, pokud by byla ICAO vystavena politickým tlakům, aby se nadále držela stranou. Snaha svolat pracovní skupinu mezinárodních odborníků pod záštitou ICAO za účelem posouzení rizik pro civilní letectví v konfliktních oblastech se v tomto světle jeví spíš jako pokus o další zpolitizovaní pádu letadla mezinárodním společenstvím," varuje Jakovenko.

Celý text v angličtině najdete ZDE

„Rusko trvá na přísném dodržování rezoluce Rady bezpečnosti OSN 2166, což představuje jediný způsob, jak zajistit nezávislé a důkladné vyšetřování havárie. Zmíněná rezoluce obsahuje konkrétní body, které musí být naplněny, aby mohlo dojít ke správnému vyšetření problému. Patří mezi ně nutnost zastavit násilí, zachování místa havárie v původním stavu a zajištění neomezeného přístupu mezinárodních odborníků. V této rezoluci se rovněž píše o nezastupitelné úloze ICAO, která by měla dohlížet na dodržování mezinárodních standardů ve vyšetřování," míní Jakovenko.

„Podrobná zpráva generálního tajemníka OSN o každé z těchto otázek by měla být předložena Radě bezpečnosti OSN podle odstavce 13 rezoluce s cílem přijmout další opatření na podporu mezinárodního vyšetřování. Jsme přesvědčeni, že je velmi důležité posílit úlohu OSN v případě, že proces vyšetřování má být považován za důvěryhodný. V této souvislost jistě stojí za to uvažovat o jmenování speciálního vyslance OSN, který se bude ve spolupráci s ICAO a OBSE zabývat celým vyšetřováním," navrhuje Jakovenko.

„Je rovněž důležité si uvědomit, že tato tregédie se odehrává na pozadí pokusů vyřešit krizi na Ukrajině vojenskou cestou. To je také důvod, aby se obě strany konfliktu snažily současné příměří přetavit v trvalý mír a další mírová jednání probíhala v rámci Ženevského prohlášení ze 17. dubna a Berlínské deklarace z 2. července," uzavírá Jakovenko.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…