Příběh německého džihádisty: Začalo to ve vězení a mělo skončit teroristickým útokem, jenže...

29.12.2015 17:59

Web Spiegel Online zprostředkoval příběh německého džihádisty, který se po třech měsících strávených u bojovníků Islámského státu v Sýrii vrátil zpět do Německa. Jde o mladíka, který měl problémy se zákonem, nakonec mu však došlo, že u teroristů jej žádná budoucnost nečeká, a nyní je tak zdrojem důležitých informací o fungování této organizace.

Příběh německého džihádisty: Začalo to ve vězení a mělo skončit teroristickým útokem, jenže...
Foto: wikipedia
Popisek: Vlajka Islámského státu

Mladík pod jménem Harry S. je německým radikálním islamistou, který se dostal k náboženství až ve vězení. Tam totiž potkal salafistu jménem René Marc S., známého jako „Emír z Gröpelingenu“. Ten jej následně poslal do mešity v Brémách, kde se Harry stal členem salafistické kliky, jež poslala několik desítek lidí do Sýrie bojovat za Islámský stát.

Harry se také o cestu pokusil, vyšla mu však až na několikátý pokus, jelikož mu úřady nevěřily, že jede pomáhat uprchlíkům do syrských táborů. Nakonec se však dostal s pomocí pašeráků přes syrské hranice až na území Islámského státu, kde jej čekal válečnický výcvik.

Podle svých slov se měl stát členem sebevražedného komanda specializovaného na podomní boje. K tomu však nakonec nikdy nedošlo, jelikož Harry v průběhu výcviku přišel o svoje dosavadní iluze a i přes hrozící nebezpečí se vydal pěšky do Turecka a odtamtud zpět do vlasti.

Za svůj krátký pobyt mezi teroristy však Harry viděl mnohé. Jak fungují jejich vztahy, hierarchie, propaganda. Byl také vidět na prvním německy mluveném náborovém videu IS vůbec a údajně jej i přesvědčovali, aby po návratu do Německa spáchal teroristický útok. Na to se však necítil.

V současnosti je Harry ve středu zájmů německých bezpečnostních složek, jelikož je prvním navrátilcem, který je ochotný podat bližší informace o nechvalně proslulém Rakušanovi Mohamedu Mahmoudovi či německém rapperovi Denisi Cuspertovi, jež se oba přidali k řadám bojovníků Islámského státu.

S oběma se totiž Harry sešel ve městě Rakká v průběhu natáčení propagandistických videí. Mahmoud je podle něj „velmi nebezpečný“ a z jeho popisu vyplývá, že Harry nikdy nepotkal tak „narušenou osobnost“.

Poté, co se zúčastnil natáčení videa, během kterého bylo popraveno několik lidí, již nadále nemohl setrvávat na území Islámského státu. Vyrazil tedy směrem do Turecka, odkud se následně vypravil zpět do Německa. V Brémách přistál 20. června, kde na něj již čekala policie, v současnosti je obžalován ze členství v teroristické skupině, zároveň je však cenným svědkem, který si nechce nechat nic pro sebe.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…