Přihřívat si polévku nad požáry ve Francii je ubohé, vzkazuje Rakušan. Lidé mu napsali nepěkné věci

02.07.2023 21:30

MONITORING SÍTÍ Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) odsoudil „přihřívání si politické polívčičky nad francouzskými požáry“. Využívání protestů ve Francii ke kritice migračního paktu je dle jeho slov zoufale ubohé. „Jo, jasně, broučku,“ vzkazuje Rakušanovi šéfredaktor MF DNES Jaroslav Plesl k ministrově odsouzení „zneužívání faktů ke kritice“. Ve Francii se podobná reakce rozjela koncem června. Starosta Bordeaux se tehdy vyslovil proti „nacionalistickým a ideologickým reakcím“ veřejnosti na napadení babičky a vnučky mladíkem afrického původu.

Přihřívat si polévku nad požáry ve Francii je ubohé, vzkazuje Rakušan. Lidé mu napsali nepěkné věci
Foto: ČT24
Popisek: Ministr vnitra Vít Rakušan v pořadu Otázky Václava Moravce

První místopředseda vlády a ministr vnitra České republiky Vít Rakušan (STAN) se na twitteru vyjádřil k protestům ve Francii, které v ní vypukly po zastřelení mladíka policisty. Rakušan vyjádřil svou naději ve Francii a v její zvládnutí této situace. „Pro násilnosti, které se odehrávají ve Francii, neexistuje omluva. Nepochybuji, že Francie situaci zvládne,“ napsal Rakušan na twitter.

Zmínil, že sociální problémy a nepokoje mohou být důsledkem nezačlenění migrantů do společnosti, a i z tohoto důvodu dle jeho slov Česká republika v minulosti povinné přijímání uprchlíků odmítla. Ministr však důrazně odsoudil využívání nastalé situace ve Francii ke kritizování migračního paktu. Že je to ubohé. „Sociální problémy a nepokoje, které mohou být důsledkem nedostatečného začlenění migrantů, jsou jedním z důvodů, proč ČR odmítla povinné přijímání uprchlíků jak nefunkční model. Těm, kdo současné situace ve Francii zneužívají ke kritice migračního paktu a vykreslují apokalyptické vize konce naší civilizace, chci vzkázat, že přihřívat si politickou polívčičku nad požáry ve francouzských ulicích je zoufale ubohé,“ sdělil Rakušan.

Šéfredaktor MF Dnes Jaroslav Plesl Rakušanovi na facebooku odpověděl. „Zneužívat fakta ke kritice je zoufale ubohé. Jo, jasně, broučku,“ vzkázal Rakušanovi.

Negativně Rakušanova slova nesou i další uživatelé sociálních sítí. „"Přihřívat si politickou polívčičku"... To snad není pravda, tohle říká ten samý Rakušan, který denně komentoval mrtvé za covidu. Tenhle člověk pořád hledá své dno. To, že má lví podíl na tom co se v Evropě s migrantama děje, to už ani nezmiňuji. Opravdu odpad člověk,“ napsala diskutérka na twitteru.

Souvislost mezi vstřícnou francouzskou migrační politikou vidí i další uživatel twitteru. „Nevím, jestli si něco přihřívám. Ale nevidět souvislosti mezi desetiletí trvající francouzskou velkorysou a vstřícnou imigrační politikou a současnými událostmi je krátkozraké a alibistické. Imigranti z chudých a zaostalých zemí prostě vždy budou zvyšovat sociální napětí,“ napsal.

Jiný diskutér však zmíněnou „ubohost“ vidí v zastávání se migračního paktu i přes to, co se ve Francii nyní odehrává. „Zoufale ubohé je zastávat se migračního paktu i přes to, co se děje ve Francii,“ napsal diskutér na twitteru.

Podobně jako Rakušan se vyjadřovali i politici ve Francii v půlce června, kdy pouliční kamera ve francouzském Bordeaux zachytila útok afrického mladíka na babičku a její vnučku. Premiérka Elisabeth Borneová tehdy požádala veřejnost, aby „byla opatrná a nedělala závěry dříve, než vyšetřovatelé“.

Starosta Bordeaux Pierre Hurmic v tiskovém vyjádření pak odsoudil vlnu „nacionalistických a ideologických reakcí“ na tento čin, která se ve společnosti zvedla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Hmmm............., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseviam , 03.07.2023 5:00:28
už možná "vidí", že udělal chybu, ale nepřizná to. Kolik procent měl STAN ve volbách? Toto není můj ministr, toto není moje vláda. Zavařil jen vládám příštím, teď si může vyvěsit hadr s hořící Paříží ........... zaprodanec.

|  13 |  0

Další články z rubriky

Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

16:30 Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

Ekonomka Ilona Švihlíková pronesla šokující informace o americké ekonomice, která pomalu spěje ke ka…